Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Cukrowe różyczki są słodką ozdobą, dodającą słodkim dziełom uroku i elegancji. Wykończone nimi torty nabierają kolorów, romantycznego charakteru i prezentują się bardzo profesjonalnie. Dzięki swoim zaletom bardzo często są wykorzystywane przy wykończeniu tortów ślubnych i rocznicowych. Potrafią nadać niepowtarzalnego uroku również tym mniej okazyjnym wypieką. Ten, kto widział jak pięknie prezentuja się małe różyczki na wierzchu muffinek, na pewno się ze mną zgodzi :).
RÓŻYCZKI MAŁE:
Każda mała różyczka składa się z trzech kółeczek o średnicy 2,5 cm.
Lukier plastyczny barwimy za pomocą barwników spożywczych na żądany kolor.
Rozwałkowujemy lukier, po czym wycinamy z niego kółeczka o średnicy 2,5 cm.
Pierwsze kółeczko, skręcamy delikatnie w rękach.
Będzie to środek naszego kwiata.
Bierzemy kolejne lukrowe kółeczko i przykładamy do środka.
Nie będziecie tu potrzebowali żadnych spożywczych klejów. Lukier plastyczny zachowuje się w rękach tak, jak plastelina – wystarczy docisnąć płatek do środka, u podstawy różyczki, aby połączyć elementy ze sobą.
Na takiej samej zasadzie, doklejamy trzeci – ostatni płatek naszej małej róży.
Odcinamy nożem nadmiar lukru u podstawy kwiata i odkładamy ozdobę na talerzyk, żeby stwardniała.
RÓŻYCZKI ŚREDNIE:
Różyczki średnie robimy z takiej samej wielkości kółeczek jak róże małe (2,5 cm). Zwiększamy tylko ich liczbę do 8.
Chcąc zrobić różyczkę średniej wielkości, robimy wszystko tak samo jak przy małych różyczkach, ale tym razem nie poprzestajemy na trzech płatkach, a kontynujemy doklejanie kółeczek….
…aż nasza różyczka będzie miała 8 płatków.
DUŻE RÓŻYCZKI
Przy robieniu różyczek dużych, postępujemy dokładnie tak samo jak w przypadku różyczek średnich (liczba płatków: 8), z tą różnicą, że tym razem wycinamy kółeczka o średnicy 3 cm.
Gotowe cukrowe różyczki przechowujemy w suchym miejscu o temperaturze pokojowej!
POWODZENIA!!! :)
To ciasto jest jednym z kilku ciast, które sam robię. Ale nr 1 jest właśnie t...
Odsłon: 4824
Kiedy lato za oknem, to w taką pogodę świetnie wpasuje się deser truskawkowy...
Odsłon: 42
Pyszne, słodkie pieczone buraki, ostra, orzechowa rukola i chrupiące orzechy,...
Odsłon: 195
Prosty deser straciatella z frużeliną czereśniową i owsianymi ciasteczkami to...
Odsłon: 187
Bigos po cygańsku bo fajny pomysł na obiad szczególnie gdy chcemy nieco zmod...
Odsłon: 68
To ciasto jest jednym z kilku ciast, które sam robię. Ale nr 1 jest właśnie t...
Odsłon: 4824
Kiedy lato za oknem, to w taką pogodę świetnie wpasuje się deser truskawkowy...
Odsłon: 42
Pyszne, słodkie pieczone buraki, ostra, orzechowa rukola i chrupiące orzechy,...
Odsłon: 195
Prosty deser straciatella z frużeliną czereśniową i owsianymi ciasteczkami to...
Odsłon: 187
Bigos po cygańsku bo fajny pomysł na obiad szczególnie gdy chcemy nieco zmod...
Odsłon: 68
Składniki
RÓŻYCZKI MAŁE: Każda mała różyczka składa się z trzech kółeczek o średnicy 2,5 cm. Lukier plastyczny barwimy za pomocą barwników spożywczych na żądany kolor. Rozwałkowujemy lukier, po czym wycinamy z niego kółeczka o średnicy 2,5 cm.
Pierwsze kółeczko, skręcamy delikatnie w rękach. Będzie to środek naszego kwiata.
Bierzemy kolejne lukrowe kółeczko i przykładamy do środka. Nie będziecie tu potrzebowali żadnych spożywczych klejów. Lukier plastyczny zachowuje się w rękach tak, jak plastelina – wystarczy docisnąć płatek do środka, u podstawy różyczki, aby połączyć elementy ze sobą.
Na takiej samej zasadzie, doklejamy trzeci – ostatni płatek naszej małej róży. Odcinamy nożem nadmiar lukru u podstawy kwiata i odkładamy ozdobę na talerzyk, żeby stwardniała.
RÓŻYCZKI ŚREDNIE: Różyczki średnie robimy z takiej samej wielkości kółeczek jak róże małe (2,5 cm). Zwiększamy tylko ich liczbę do 8. Chcąc zrobić różyczkę średniej wielkości, robimy wszystko tak samo jak przy małych różyczkach, ale tym razem nie poprzestajemy na trzech płatkach, a kontynujemy doklejanie kółeczek….
…aż nasza różyczka będzie miała 8 płatków.
DUŻE RÓŻYCZKI Przy robieniu różyczek dużych, postępujemy dokładnie tak samo jak w przypadku różyczek średnich (liczba płatków: 8), z tą różnicą, że tym razem wycinamy kółeczka o średnicy 3 cm.
Gotowe cukrowe różyczki przechowujemy w suchym miejscu o temperaturze pokojowej! POWODZENIA!!! :)
Przepisy Dodatki
Dodatki
Ciasto na pierogi bez jajka
Dodatki
Fasolka szparagowa z piekarnika
Dodatki
Ziemniaczane piwonie
Dodatki
Pasztet wieprzowy.
Ciasto na pierogi bez jajka
Jak zrobić mistrzowskie ciasto na pierogi bez jajka? Sekretem jest zachowanie...
Odsłon: 20
Fasolka szparagowa z piekarnika
Pyszna, pieczona fasolka szparagowa będzie stanowić doskonały dodatek do letn...
Odsłon: 29