Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis zainspirowany tym w książe "Nopalito, a mexican kitchen" autorstwa Gonzalo Guzman, aczkolwiek podany w bardziej miarodajnych jednostkach niż np. kubek kalafiora, gdzie kubek amerykański to 236 ml i wcale nie jest powiedziane jak szeroki / wysoki, ani jak drobno pokrojone mają być różyczki. Pomimo próby bycia rzetelnym dla potomności i odtwarzalności ów przepisu, przyznam się bez bicia, że w tym przypadku kompletnie zagapiłem się i zapomniałem dodać białej cebuli, wymienionej w przepisie, o którą i tak zresztą u nas niełatwo, nawet w tak dużych sklepach jak Auchan. Pikle, skromnym mym zdaniem, z jej braku nie ucierpiały, a wszystkim, którzy mają jakąkolwiek tolerancję na ostre potrawy, smakowały bardzo.
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 496
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 834
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 496
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 834
Składniki
Pokrój marchewki i jalapeno w talarki lub półtalarki, a różyczki kalafiora w małe kawałki. Przełóż do dużej miski, wsyp sól, dobrze wymieszaj i pozostaw na pół godziny. W międzyczasie wyparz słoik/i.
W rondelku wymieszaj ocet z wodą, cukrem, przyprawami, liśćmi laurowymi i czosnkiem. Podgrzewaj na średnim ogniu, aż do wrzenia. W międzyczasie przełóż warzywa do słoika/ów, a gdy ocet z wodą się zagotuje, zalej je póki mieszanka jest wrząca, rozdzielając po 1 ząbku czosnku i liściu laurowym na każdy słoik. * gdyby 250 ml octu i wody okazało się niewystarczające, aby zalewa przykryła wszystkie warzywa,, szybko zagotuj dodatkowe 50 ml octu i wody i rozlej równomiernie pomiędzy słoikami zgodnie z potrzebami.
Przykryj folią na 5 - 10 minut, aż do częściowego ostudzenia, a potem zakręć wieczko. Po ostudzeniu (2-3 godz.) przełóż do lodówki. Po upływie około 8 godzin warzywa są gotowe do spożycia. Można przechowywać w lodówce 2-4 tygodni.