Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Są takie dania/ dodatki do dań, które wyjątkowo smakują o określonej porze roku. Do takich właśnie należy ćwikła czyli buraczki z chrzanem. Teraz na wiosnę smakuje wyjątkowo. A już na pewno nie może zabraknąć ćwikły na wielkanocnym stole.
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13561
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 912
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13561
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 912
Składniki
Buraczki umyć, ugotować w łupinach. Obrać i zetrzeć na tarce na drobnych oczkach. Jeśli jest taka potrzeba, to odcisnąć z soku. Chrzan obrać i też zetrzeć na tarce, na drobnych oczkach. Do startych buraczków dodać chrzan. Dokładnie wymieszać. Im więcej chrzanu dodamy tym pikantniejsza będzie ćwikła. Dodać sok z cytryny, cukier i sól. Według własnego smaku. Jeszcze raz dokładnie wymieszać. Pozostawić na noc w lodówce. żeby smaki się połączyły. Smacznego. Porady Można użyć chrzanu ze słoiczka, ale najlepiej żeby był taki czysty, bez śmietany. Zamiast soku z cytryny można dodać ocet winny.