Do góry

Dodatki Przepis na:

Cytrynowe pesto z listkami kolendry

Cytrynowe pesto z listkami kolendry

Autor:

Przepisów i artykułów: 966 Ocena: 26243

Dodano:

Odsłon: 2650

Propozycja na wyraziste, orientalne i bardzo aromatyczne pesto cytrynowe z listkami świeżej kolendry, orzechami włoskimi i delikatną nutką słodyczy. Pesto w wydaniu słodko - kwaśnym świetnie komponuje się z ryżem.

Składniki

  • 1 drzewko świeżej kolendry
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 40 g orzechów włoskich
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki startego sera Cheddar
  • 1 łyżeczka cukru brzozowego
  • 45 ml oliwy z oliwek
  • świeżo zmielony pieprz
  • sól morska
1-2 os. 15 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Cytrynowe pesto z listkami kolendry

Przygotowanie

  1. Orzechy włoskie prażymy na patelni i studzimy.

    Twardy ser Cheddar ścieramy na tarce o drobnych oczkach.

    Cytrynę dobrze myjemy, oparzamy wrzątkiem i ścieramy z niej skórkę.

    Do rozdrabniacza dodajemy świeże listki kolendry, uprażone orzechy włoskie, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki sera Cheddar, 1 łyżkę soku z cytryny, otartą skórkę cytrynową, 1 łyżeczkę cukru brzozowego (ksylitolu) i dolewamy oliwę z oliwek. Wszystko miksujemy przez chwilę doprowadzając do odpowiedniego rozdrobnienia składników, ale nie do wytworzenia jednolitej papki.

    Całość doprawiamy solą morską oraz świeżo zmielonym pieprzem.

    Życzę smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (10)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

oldfork 20 października 2014 koniecznie do zrobienia ale ja chyba zamienię kolendrę na starą dobrą natkę pietruszki (nie przepadam za kolendrą)...ale ta cytryna i cheddar bombowe zestawienie. Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 20 października 2014 Żałuję , że nie mogę wypróbować Twoich potraw i przede wszystkim tych wspaniałych aromatycznych past:-), spróbuję zrobić wg Twojego przepisu :-). Pozdrawiam :-) Odpowiedzi: 3 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń