Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Doskonały dodatek do potraw z dziczyzny i drobiu
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 116327
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 7941
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 2997
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 1492
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1276
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 116327
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 7941
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 2997
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 1492
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1276
Składniki
Kapustę umyłem, poszatkowałem cienko bez grubych nerwów liściowych. Cebulę pokroiłem w kostkę, na małym ogniu zeszkliłem na tłuszczu. Do cebuli dodałem kapustę, dusiłem 15 minut. Podlałem winem i rosołem. Dodałem pokrojony surowy ziemniak. Wszystko dokładnie wymieszałem. Do kapusty dodałem skórkę słoniny, listek laurowy, koper i kminek. Dusiłem wszystko pod przykryciem godzinę i 15 minut. W tym samym czasie kasztany naciąłem na wierzchu na krzyż. Gotowałem je w posolonej wodzie ok. 30 minut, następnie odcedziłem i jeszcze ciepłe obrałem z łupinek i brązowej skórki. 10 minut przed końcem gotowania kapusty wyjąłem słoninę i listek laurowy. Doprawiłem kapustę octem, solą i pieprzem. Na patelni ostrożnie rozpuściłem cukier. Kasztany na patelni obtoczyłem w karmelu. Skropiłem sokiem z cytryny, lekko posoliłem. Kapustę podałem z kasztanami.