Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dip ogórkowy to ciekawa propozycja na każdą rodzinną imprezę, ale także jako dodatek do wieczornego kina akcji. Wyróżnia się kremowym i orzeźwiającym smakiem z nutką pikanterii czosnku i białego pieprzu. Sok z cytryny zapewnia delikatną kwaskowatość. Dip to oryginalne danie podawane do izraelskich falafeli. Jest niesamowicie prosty w przygotowaniu i to właśnie jest największą zaletą tego przysmaku.
W takim wydaniu kalarepa rozejdzie się w kilka minut. Kalarepa obtoczona jest...
Odsłon: 68
Kieszonki wieprzowe z bobem to letnie, soczyste danie, które skrywa w środku...
Odsłon: 44
W takim wydaniu kalarepa rozejdzie się w kilka minut. Kalarepa obtoczona jest...
Odsłon: 68
Kieszonki wieprzowe z bobem to letnie, soczyste danie, które skrywa w środku...
Odsłon: 44
Składniki
W miseczce wymieszaj ze sobą jogurt, oliwę, sok z cytryny, przeciśnięty przez praskę czosnek i biały pieprz. Przykryj i odstaw do lodówki na minimum godzinę.
Mieszankę jogurtową ubijaj widelcem do momentu uzyskania puszystości i jednolitej konsystencji.
Ogórki umyć i dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem. Zetrzyj je na tarce o średnich oczkach. Dwie gałązki koperku posiekaj.
Wymieszaj wszystko ze sobą. Dodaj sól i pieprz czarny do smaku. Ponownie schłodź w lodówce. Podawaj jako dodatek do maczania nachosów, nuggetsów czy innych przekąsek, udekorowany gałązką koperku. Dip ogórkowy świetnie sprawdzi się też jako sos do gyrosu lub dodatek do mięs i warzyw z grilla.