Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kiełbasa zrobiona jest z golonki wieprzowej, boczku oraz łopatki wieprzowej. Kiełbasa wędzona w garnku na zrębkach olcha/buk
maszynka do mięsa, nadziewarka do kiełbas garnek do wędzenia, zrębku olcha/buk
Królowa grilla :)
Odsłon: 55
Warzywna pasta pełna smaku.
Odsłon: 53
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 54
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 213
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 224
Królowa grilla :)
Odsłon: 55
Warzywna pasta pełna smaku.
Odsłon: 53
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 54
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 213
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 224
Składniki
Peklowanie: Pokrojone mięso z golonki i łopatki mieszamy z peklosolą. Boczek nacieramy solą warzoną. Peklujemy 24 godziny w temperaturze 4-8 stopni Celsjusza. Mięsa peklujemy w osobnych pojemnikach. Rozdrabnianie: mięso z golonki przepuszczamy przez sitko 4 mm mięso z łopatki przepuszczamy przez szarpak boczek wieprzowy bez skóry przepuszczamy przez sitko 12 mm Farsz: Po 24 godzinach peklowania rozdrabniamy mięsa. Dodajemy wszystkie przyprawy oraz 100 ml zimnej wody, dokładnie wyrabiamy i wstawiamy ponownie na 24 godziny do lodówki. Po tym czasie dodajemy jeszcze 100 ml wody i dokładnie wyrabiamy farsz. Nadziewanie: Farszem napełniamy ścisło jelita wieprzowe tworząc małe krążki kiełbasy. Osadzanie: Krążki kiełbasy wieszamy na kiju i osadzamy 3 godziny, osuszamy w piekarniku w 30 stopniach Celsjusza do momentu aż kiełbasy będą ładnie osuszone. Wędzenie: Osuszone kiełbasy wędzimy w temperaturze 50-55 stopni Celsjusza 3 godziny. Studzenie : Studzimy powieszone na kiju.
Smacznego!!!