Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rzeczy zrobione w domu, cieszą stokroć bardziej, niż te kupione w sklepie. Uwielbiam musztardę, używam jej często, choć koneserem nie jestem. Najczęściej używam musztard delikatnych w smaku, z pełnymi niezmielonymi ziarnami gorczycy.
Obiad noworoczny nie musi składać się z wykwintnego i długo gotowanego mięsa....
Odsłon: 11319
To więcej niż zwykła woda – to prawdziwy detoks w szklance! Sprawdź przepis i...
Odsłon: 291
Może być na śniadanie, na kolację. Można zabrać do pracy.
Odsłon: 337
Ciasteczka domowe najlepsze. Dostępne składniki i mały nakład pracy to plus....
Odsłon: 61
Rozgrzewająca zupa z tortellini to idealne danie na chłodniejsze dni, które z...
Odsłon: 432
Obiad noworoczny nie musi składać się z wykwintnego i długo gotowanego mięsa....
Odsłon: 11319
To więcej niż zwykła woda – to prawdziwy detoks w szklance! Sprawdź przepis i...
Odsłon: 291
Może być na śniadanie, na kolację. Można zabrać do pracy.
Odsłon: 337
Ciasteczka domowe najlepsze. Dostępne składniki i mały nakład pracy to plus....
Odsłon: 61
Rozgrzewająca zupa z tortellini to idealne danie na chłodniejsze dni, które z...
Odsłon: 432
Składniki
Ziarnka gorczycy zalewamy wodą i ocetem. Pod przykryciem odstawiamy w chłodne miejsce na 16-18 godzin, aż wchłoną wodę.
Po tym czasie gorczycę wkładamy do blendera i miksujemy, aż uzyskamy pożądaną konsystencję, dodając w trakcie miksowania wodę (dodawać należy stopniowo, aby musztarda nie była zbyt wodnista).
Następnie do smaku dodajemy sól i cukier.
Tak przygotowaną musztardę przechowujemy w lodówce 7-9 dni.
Z podanej ilości składników wychodzi musztarda dość ostra w smaku, złamać ostrość można poprzez dodanie do blendera 1-2 łyżek miodu.