Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pastę tahini możesz bez problemu przygotować samodzielnie. Wystarczy sezam i odrobina cierpliwości. Pasta idealnie nada się do przygotowania hummusu, z powodzeniem sprawdzi się również baza do pysznych sosów, składnik słodyczy czy zabielacz do zupy. Pastę tahini można przechowywać w lodówce nawet do kilku miesięcy.
Poleam. Domowe słodkości najlepsze.
Odsłon: 493
Przepis dnia
Pyszny wiosenny wegetariański obiadek. Sezon na szparagi trwa w najlepsze, wi...
Odsłon: 233
Przepis dnia
Sezon na rabarbar w pełni, więc dziś zrobimy najlepsze, najpyszniejsze ciasto...
Odsłon: 43120
Poleam. Domowe słodkości najlepsze.
Odsłon: 493
Przepis dnia
Pyszny wiosenny wegetariański obiadek. Sezon na szparagi trwa w najlepsze, wi...
Odsłon: 233
Przepis dnia
Sezon na rabarbar w pełni, więc dziś zrobimy najlepsze, najpyszniejsze ciasto...
Odsłon: 43120
Składniki
Na dużej patelni podpraż sezam. Najlepiej jeśli będziesz robić to partiami, dzięki temu zyskasz pewność, że sezam się nie przypali i pasta nie wyjdzie gorzka.
Podprażony i wystudzony sezam wsyp do wysokiego naczynia i za pomocą blendera zacznij miksować. Początkowo masa będzie zbita, jednak po około 10 minutach powinna zrobić się rzadsza, jeśli nie, dodaj 1 łyżkę oliwy.
Gotową pastę tahini przełóż do słoiczka i dobrze zakręć.