Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pastę tahini możesz bez problemu przygotować samodzielnie. Wystarczy sezam i odrobina cierpliwości. Pasta idealnie nada się do przygotowania hummusu, z powodzeniem sprawdzi się również baza do pysznych sosów, składnik słodyczy czy zabielacz do zupy. Pastę tahini można przechowywać w lodówce nawet do kilku miesięcy.
Polecam.
Odsłon: 291
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 275
W weekend nie musimy chleba jeść, polecam cieplutkie, chrupiące bułeczki.
Odsłon: 132
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 120
Polecam.
Odsłon: 291
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 275
W weekend nie musimy chleba jeść, polecam cieplutkie, chrupiące bułeczki.
Odsłon: 132
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 120
Składniki
Na dużej patelni podpraż sezam. Najlepiej jeśli będziesz robić to partiami, dzięki temu zyskasz pewność, że sezam się nie przypali i pasta nie wyjdzie gorzka.
Podprażony i wystudzony sezam wsyp do wysokiego naczynia i za pomocą blendera zacznij miksować. Początkowo masa będzie zbita, jednak po około 10 minutach powinna zrobić się rzadsza, jeśli nie, dodaj 1 łyżkę oliwy.
Gotową pastę tahini przełóż do słoiczka i dobrze zakręć.