Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pastę tahini możesz bez problemu przygotować samodzielnie. Wystarczy sezam i odrobina cierpliwości. Pasta idealnie nada się do przygotowania hummusu, z powodzeniem sprawdzi się również baza do pysznych sosów, składnik słodyczy czy zabielacz do zupy. Pastę tahini można przechowywać w lodówce nawet do kilku miesięcy.
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne śledzie w sosie jogurtowo-koperko...
Odsłon: 2386
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 421575
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 2112
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne śledzie w sosie jogurtowo-koperko...
Odsłon: 2386
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 421575
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 2112
Składniki
Na dużej patelni podpraż sezam. Najlepiej jeśli będziesz robić to partiami, dzięki temu zyskasz pewność, że sezam się nie przypali i pasta nie wyjdzie gorzka.
Podprażony i wystudzony sezam wsyp do wysokiego naczynia i za pomocą blendera zacznij miksować. Początkowo masa będzie zbita, jednak po około 10 minutach powinna zrobić się rzadsza, jeśli nie, dodaj 1 łyżkę oliwy.
Gotową pastę tahini przełóż do słoiczka i dobrze zakręć.