Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pastę tahini możesz bez problemu przygotować samodzielnie. Wystarczy sezam i odrobina cierpliwości. Pasta idealnie nada się do przygotowania hummusu, z powodzeniem sprawdzi się również baza do pysznych sosów, składnik słodyczy czy zabielacz do zupy. Pastę tahini można przechowywać w lodówce nawet do kilku miesięcy.
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 547
Zapiekana karkówka w sosie cebulowym to danie, które łączy mięso z delikatnym...
Odsłon: 11155
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13484
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2737
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 547
Zapiekana karkówka w sosie cebulowym to danie, które łączy mięso z delikatnym...
Odsłon: 11155
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13484
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2737
Składniki
Na dużej patelni podpraż sezam. Najlepiej jeśli będziesz robić to partiami, dzięki temu zyskasz pewność, że sezam się nie przypali i pasta nie wyjdzie gorzka.
Podprażony i wystudzony sezam wsyp do wysokiego naczynia i za pomocą blendera zacznij miksować. Początkowo masa będzie zbita, jednak po około 10 minutach powinna zrobić się rzadsza, jeśli nie, dodaj 1 łyżkę oliwy.
Gotową pastę tahini przełóż do słoiczka i dobrze zakręć.