Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pastę tahini możesz bez problemu przygotować samodzielnie. Wystarczy sezam i odrobina cierpliwości. Pasta idealnie nada się do przygotowania hummusu, z powodzeniem sprawdzi się również baza do pysznych sosów, składnik słodyczy czy zabielacz do zupy. Pastę tahini można przechowywać w lodówce nawet do kilku miesięcy.
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 103688
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 2010
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5884
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5876
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 103688
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 2010
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5884
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5876
Składniki
Na dużej patelni podpraż sezam. Najlepiej jeśli będziesz robić to partiami, dzięki temu zyskasz pewność, że sezam się nie przypali i pasta nie wyjdzie gorzka.
Podprażony i wystudzony sezam wsyp do wysokiego naczynia i za pomocą blendera zacznij miksować. Początkowo masa będzie zbita, jednak po około 10 minutach powinna zrobić się rzadsza, jeśli nie, dodaj 1 łyżkę oliwy.
Gotową pastę tahini przełóż do słoiczka i dobrze zakręć.