Do góry

Dodatki Przepis na:

Domowa vegeta - bez konserwantów

Domowa vegeta - bez konserwantów

Autor:

Przepisów i artykułów: 27 Ocena: 165

Dodano:

Odsłon: 913

Najprawdziwsza domowa vegeta, bez glutaminianu sodu, bez konserwantów i ulepszaczy smakowych. Przygotowanie jej jest bardzo proste choć wymaga trochę czasu. Ale nigdy więcej nie sięgniesz po gotowe "sklepowe" mieszanki. Z 2 kg świeżych warzyw i ziół otrzymasz ok 200g suszonej włoszczyzny. Smak takiej mieszanki jest bardzo intensywny więc dodajemy jej niewiele do przygotowywanej potrawy.

Składniki

  • 1,5 kg marchwi
  • 200 g korzenia pietruszki
  • 200 g selera korzeniowego
  • 1 duży por
  • 1 średniej wielkości cebula
  • 6 ząbków czosnku
  • 1 duży pęczek natki pietruszki
  • 1 duży pęczek koperku
  • 2 łyżki kurkumy w proszku
  • 2 łyżki papryki półsłodkiej
  • 6 liści laurowych
  • 6 szt ziela angielskiego
  • 3 łyżki grubo ziarnistej soli morskiej lub górskiej
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Domowa vegeta - bez konserwantów

Przygotowanie

  1. Warzywa korzeniowe umyj, obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Ja korzystałam z malaksera.

    Pora rozetrzyj wzdłuż na pół i pokrój na cienkie półplasterki, cebulę pokrój w kostkę, czosnek w cienkie plasterki.

    Natkę pietruszki i koperek umyj, osusz i pokrój na ok 1 cm kawałki.

  2. Duże formy do pieczenia (te z piekarnika) wyłóż papierem do pieczenia lub folią aluminiową i rozłóż na nich warzywa. Piekarnik ustaw do temp. 60-70 stopni (góra +dół) z termoobiegiem. Przy lekko uchylonych drzwiach piekarnika susz warzywa przez kilka godzin. Od czasu do czasu zamieszaj dokładnie warzywa aby suszyły się równomiernie. U mnie warzywa suszyły się ok 6 godzin.
    Warzywa można suszyć również w suszarce elektrycznej.

  3. Ususzone warzywa oraz sól, ziele angielskie i liście laurowe rozdrobnij za pomocą blendera lub młynka. Ale tak by nie powstał drobniutki pył, raczej drobne ziarenka.

    Dobrze wymieszaj z pozostałymi przyprawami i przełóż do szklanego szczelnie zamykanego słoja.

  4. Takiej przyprawy używam do zup, sosów, warzyw grillowanych, zapiekanek oraz innych potraw.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń