Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Najprawdziwsza domowa vegeta, bez glutaminianu sodu, bez konserwantów i ulepszaczy smakowych. Przygotowanie jej jest bardzo proste choć wymaga trochę czasu. Ale nigdy więcej nie sięgniesz po gotowe "sklepowe" mieszanki. Z 2 kg świeżych warzyw i ziół otrzymasz ok 200g suszonej włoszczyzny. Smak takiej mieszanki jest bardzo intensywny więc dodajemy jej niewiele do przygotowywanej potrawy.
Pyszne i bardzo proste do zrobienia, polecam.
Odsłon: 55
Pyszne i bardzo proste do zrobienia, polecam.
Odsłon: 55
Składniki
Warzywa korzeniowe umyj, obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Ja korzystałam z malaksera. Pora rozetrzyj wzdłuż na pół i pokrój na cienkie półplasterki, cebulę pokrój w kostkę, czosnek w cienkie plasterki. Natkę pietruszki i koperek umyj, osusz i pokrój na ok 1 cm kawałki.
Duże formy do pieczenia (te z piekarnika) wyłóż papierem do pieczenia lub folią aluminiową i rozłóż na nich warzywa. Piekarnik ustaw do temp. 60-70 stopni (góra +dół) z termoobiegiem. Przy lekko uchylonych drzwiach piekarnika susz warzywa przez kilka godzin. Od czasu do czasu zamieszaj dokładnie warzywa aby suszyły się równomiernie. U mnie warzywa suszyły się ok 6 godzin. Warzywa można suszyć również w suszarce elektrycznej.
Ususzone warzywa oraz sól, ziele angielskie i liście laurowe rozdrobnij za pomocą blendera lub młynka. Ale tak by nie powstał drobniutki pył, raczej drobne ziarenka. Dobrze wymieszaj z pozostałymi przyprawami i przełóż do szklanego szczelnie zamykanego słoja.
Takiej przyprawy używam do zup, sosów, warzyw grillowanych, zapiekanek oraz innych potraw.