Do góry

Dodatki Przepis na:

Domowe frytki z chrupiącą skórką

Domowe frytki z chrupiącą skórką

Autor:

Przepisów i artykułów: 23 Ocena: 185

Dodano:

Odsłon: 2381

Bardzo proste domowe frytki, które zaskoczą wszystkich chrupiącą skórką. Przecież obiad ma być smaczny i czasem można sobie pozwolić na coś niezdrowego. Frytki pasują do schabowego lub do ryby.

Składniki

  • Młode ziemniaki - wg uznania
  • Tłuszcz do smażenia
1-2 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Domowe frytki z chrupiącą skórką

Przygotowanie

  1. Młode, nie za duże ziemniaki dokładnie umyj. Nie obieraj ich ze skórki.

    Ziemniaki gotuj w lekko osolonej wodzie. Nie muszą być bardzo miękkie, mogą być lekko niedogotowane.

  2. Ugotowane ziemniaki ostudź. Następnie pokrój na ćwiartki, a większe ziemniaki możesz pokroić na np. sześć części.

    Rozgrzej tłuszcz w głębokim garnku, patelni lub po prostu we frytkownicy. Kiedy olej się rozgrzeje (będzie syczał lub lekko drgał) wrzuć niewielką ilość ziemniaków. Nie mogą być one za bardzo stłoczone bo się ugotują, a mają się zesmażyć.

    Kiedy ziemniaki nabiorą ładnego, złocistego koloru możesz je wyjąć. Ja zazwyczaj odsączam nadmiar tłuszczu papierowym ręcznikiem.

  3. Dla przykładu pokażę "zwykłe" frytki" bez chrupiącej skórki.
    Nieugotowane ziemniaki pokrój na wąskie paski. Postępuj tak jak w poprzednim etapie. Wrzucaj frytki na rozgrzany tłuszcz i wyjmij kiedy się zarumienią.

  4. A teraz zagadka: gdzie na zdjęciu są zwykłe frytki, a gdzie te chrupiące?

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Kuyavian-Slav 19 września Od kiedy ziemniaki gotuje się na frytki ? To juz nie są frytki a zasmażane gotowane ziemniaki .

4 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń