Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Masło orzechowe – uwielbiane przez dzieci i znienawidzone przez stomatologów. Pyszne – owszem, zdrowe – niekoniecznie. Najważniejsze składniki takiego produktu to: cukier i olej palmowy – koszmar. Jest jednak prosty przepis na przygotowanie zdrowego i smacznego masła orzechowego w domu. Zapewniam, że po jego wypróbowaniu, Wasze pociechy będą domagały się kolejnych porcji tego przysmaku.
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 185
Lekki jogurtowy deser z galaretką i musli. Pyszny i słodki. Szybki do zrobien...
Odsłon: 914
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 185
Lekki jogurtowy deser z galaretką i musli. Pyszny i słodki. Szybki do zrobien...
Odsłon: 914
Składniki
Rozgrzewamy piekarnik na 180 stopni, na papierze do pieczenia układamy orzechy, skrapiamy delikatnie olejem i pieczemy przez 10 minut. Ten krok można pominąć jeśli używamy do przepisu orzechów prażonych
Prażone orzechy przekładamy do blendera i miksujemy przez moment, tak aby były one posiekane, ale nie zmielone. Na tym etapie można odłożyć garść orzechów i dodać je na samym końcu.
Miksujemy orzechy, aż do uzyskania konsystencji masła.
Do blendera dodajmy pozostałe składniki (olej, sól, mód), miksujemy całość przez chwilę i gotowe.
Masło można przechowywać w lodówce przez kilka tygodni, najlepiej zamknięte w słoiczku.Zamiast orzechów ziemnych można użyć orzechów pistacjowych lub nerkowca. Postępujemy identycznie jak w przepisie powyżej.