Masło orzechowe – uwielbiane przez dzieci i znienawidzone przez stomatologów. Pyszne – owszem, zdrowe – niekoniecznie. Najważniejsze składniki takiego produktu to: cukier i olej palmowy – koszmar. Jest jednak prosty przepis na przygotowanie zdrowego i smacznego masła orzechowego w domu. Zapewniam, że po jego wypróbowaniu, Wasze pociechy będą domagały się kolejnych porcji tego przysmaku.
Domowe masło orzechowe
Składniki
- łuskane orzechy ziemne – 400 g (mogą być prażone, ale nigdy solone)
- ½ łyżeczki soli
- 1-2 łyżki oleju z orzechów ziemnych lub sezamu (opcjonalnie, masło będzie bardziej kremowe)
- 2-3 łyżki miodu
- 1-2 łyżki kakao (opcjonalnie)
- ½ łyżki mielonego cynamonu (opcjonalnie)
Składniki
- łuskane orzechy ziemne – 400 g (mogą być prażone, ale nigdy solone)
- ½ łyżeczki soli
- 1-2 łyżki oleju z orzechów ziemnych lub sezamu (opcjonalnie, masło będzie bardziej kremowe)
- 2-3 łyżki miodu
- 1-2 łyżki kakao (opcjonalnie)
- ½ łyżki mielonego cynamonu (opcjonalnie)

Etapy przygotowania
Rozgrzewamy piekarnik na 180 stopni, na papierze do pieczenia układamy orzechy, skrapiamy delikatnie olejem i pieczemy przez 10 minut. Ten krok można pominąć jeśli używamy do przepisu orzechów prażonych

Prażone orzechy przekładamy do blendera i miksujemy przez moment, tak aby były one posiekane, ale nie zmielone. Na tym etapie można odłożyć garść orzechów i dodać je na samym końcu.
Miksujemy orzechy, aż do uzyskania konsystencji masła.

Do blendera dodajmy pozostałe składniki (olej, sól, mód), miksujemy całość przez chwilę i gotowe.
Masło można przechowywać w lodówce przez kilka tygodni, najlepiej zamknięte w słoiczku.Zamiast orzechów ziemnych można użyć orzechów pistacjowych lub nerkowca. Postępujemy identycznie jak w przepisie powyżej.
Przepis w Waszym wykonaniu (0)


Komentarze do przepisu (0)
Ostatnio komentowane przepisy

Bardzo smaczna, pożywna zupa.
- Polska
- Włoska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Kapusta
- Fasolka
- Nabiał
- Przyprawy
- Czosnek
- Kolendra
- Płatki
- Dla zdrowia
Odsłon: 3171
To doskonała sałatka na wszelkie okazje - śniadanie, kolację, dodatek do obia...
- Wielkanoc
- Impreza
- Grill
- Polska
- Grecka
- Bałkańska
- Śródziemnomorska
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Nabiał
- Jogurt
- Przyprawy
- Dla zdrowia
Odsłon: 2490
Ostatnio komentowane przepisy

Bardzo smaczna, pożywna zupa.
- Polska
- Włoska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Kapusta
- Fasolka
- Nabiał
- Przyprawy
- Czosnek
- Kolendra
- Płatki
- Dla zdrowia
Odsłon: 3171
To doskonała sałatka na wszelkie okazje - śniadanie, kolację, dodatek do obia...
- Wielkanoc
- Impreza
- Grill
- Polska
- Grecka
- Bałkańska
- Śródziemnomorska
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Nabiał
- Jogurt
- Przyprawy
- Dla zdrowia
Odsłon: 2490



Składniki
- łuskane orzechy ziemne – 400 g (mogą być prażone, ale nigdy solone)
- ½ łyżeczki soli
- 1-2 łyżki oleju z orzechów ziemnych lub sezamu (opcjonalnie, masło będzie bardziej kremowe)
- 2-3 łyżki miodu
- 1-2 łyżki kakao (opcjonalnie)
- ½ łyżki mielonego cynamonu (opcjonalnie)
Rozgrzewamy piekarnik na 180 stopni, na papierze do pieczenia układamy orzechy, skrapiamy delikatnie olejem i pieczemy przez 10 minut. Ten krok można pominąć jeśli używamy do przepisu orzechów prażonych
Prażone orzechy przekładamy do blendera i miksujemy przez moment, tak aby były one posiekane, ale nie zmielone. Na tym etapie można odłożyć garść orzechów i dodać je na samym końcu.
Miksujemy orzechy, aż do uzyskania konsystencji masła.
Do blendera dodajmy pozostałe składniki (olej, sól, mód), miksujemy całość przez chwilę i gotowe.
Masło można przechowywać w lodówce przez kilka tygodni, najlepiej zamknięte w słoiczku.Zamiast orzechów ziemnych można użyć orzechów pistacjowych lub nerkowca. Postępujemy identycznie jak w przepisie powyżej.