Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Masło orzechowe – uwielbiane przez dzieci i znienawidzone przez stomatologów. Pyszne – owszem, zdrowe – niekoniecznie. Najważniejsze składniki takiego produktu to: cukier i olej palmowy – koszmar. Jest jednak prosty przepis na przygotowanie zdrowego i smacznego masła orzechowego w domu. Zapewniam, że po jego wypróbowaniu, Wasze pociechy będą domagały się kolejnych porcji tego przysmaku.
Nuggetsy to bardzo popularny fast food. Poniżej w wersji light. Kurczak w chr...
Odsłon: 4670
Placki z kaszy jaglanej z miodem i z owocami (borówki, maliny, bbanany - doda...
Odsłon: 90
Polecam.
Odsłon: 570
Nuggetsy to bardzo popularny fast food. Poniżej w wersji light. Kurczak w chr...
Odsłon: 4670
Placki z kaszy jaglanej z miodem i z owocami (borówki, maliny, bbanany - doda...
Odsłon: 90
Polecam.
Odsłon: 570
Składniki
Rozgrzewamy piekarnik na 180 stopni, na papierze do pieczenia układamy orzechy, skrapiamy delikatnie olejem i pieczemy przez 10 minut. Ten krok można pominąć jeśli używamy do przepisu orzechów prażonych
Prażone orzechy przekładamy do blendera i miksujemy przez moment, tak aby były one posiekane, ale nie zmielone. Na tym etapie można odłożyć garść orzechów i dodać je na samym końcu.
Miksujemy orzechy, aż do uzyskania konsystencji masła.
Do blendera dodajmy pozostałe składniki (olej, sól, mód), miksujemy całość przez chwilę i gotowe.
Masło można przechowywać w lodówce przez kilka tygodni, najlepiej zamknięte w słoiczku.Zamiast orzechów ziemnych można użyć orzechów pistacjowych lub nerkowca. Postępujemy identycznie jak w przepisie powyżej.