Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Masło orzechowe – uwielbiane przez dzieci i znienawidzone przez stomatologów. Pyszne – owszem, zdrowe – niekoniecznie. Najważniejsze składniki takiego produktu to: cukier i olej palmowy – koszmar. Jest jednak prosty przepis na przygotowanie zdrowego i smacznego masła orzechowego w domu. Zapewniam, że po jego wypróbowaniu, Wasze pociechy będą domagały się kolejnych porcji tego przysmaku.
Łatwe i proste ciasto z makiem i kremem budyniowym. Każdy sobie poradzi z jeg...
Odsłon: 134
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 77
Wyśmienity bigos to wizytówka każdego domu. Jest pracochłonny, ale raz w roku...
Odsłon: 148
W te Święta rozgoszczą się u nas kruche ciasteczka z owocową niespodzianką, c...
Odsłon: 91
Sos z suszonych grzybów to idealny dodatek do kasz, krokietów, mięsa. Myślę,...
Odsłon: 184
Łatwe i proste ciasto z makiem i kremem budyniowym. Każdy sobie poradzi z jeg...
Odsłon: 134
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 77
Wyśmienity bigos to wizytówka każdego domu. Jest pracochłonny, ale raz w roku...
Odsłon: 148
W te Święta rozgoszczą się u nas kruche ciasteczka z owocową niespodzianką, c...
Odsłon: 91
Sos z suszonych grzybów to idealny dodatek do kasz, krokietów, mięsa. Myślę,...
Odsłon: 184
Składniki
Rozgrzewamy piekarnik na 180 stopni, na papierze do pieczenia układamy orzechy, skrapiamy delikatnie olejem i pieczemy przez 10 minut. Ten krok można pominąć jeśli używamy do przepisu orzechów prażonych
Prażone orzechy przekładamy do blendera i miksujemy przez moment, tak aby były one posiekane, ale nie zmielone. Na tym etapie można odłożyć garść orzechów i dodać je na samym końcu.
Miksujemy orzechy, aż do uzyskania konsystencji masła.
Do blendera dodajmy pozostałe składniki (olej, sól, mód), miksujemy całość przez chwilę i gotowe.
Masło można przechowywać w lodówce przez kilka tygodni, najlepiej zamknięte w słoiczku.Zamiast orzechów ziemnych można użyć orzechów pistacjowych lub nerkowca. Postępujemy identycznie jak w przepisie powyżej.