Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Witajcie Kochani! Po majowym odpoczynku czas powrócić do normalnej aktywności :) Dzisiaj chciałabym przedstawić Wam jak samodzielnie zrobić masło orzechowe. Taki domowy krem orzechowy jest zdrowy, smaczny i o wiele tańszy od produktów dostępnych w sklepach. Masło orzechowe zawiera wiele cennych witamin z grupy B, witaminę A i E, nienasycone kwasy tłuszczowe, a także jest świetnym źródłem białka. Każdy sportowiec i osoby aktywne fizycznie powinny włączyć je do swojej diety. Masło orzechowe jest nie tylko zdrowe, ale i niezwykle pyszne! Ja mam do niego ogromną słabość ;)
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9588
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1101
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4441
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 208
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20885
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9588
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1101
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4441
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 208
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20885
Składniki
Prażone orzeszki ziemne wsypujemy do rozdrabniacza, dodajemy szczyptę soli i miksujemy kilka minut do momentu powstania jednolitej oraz płynnej konsystencji. Dla smaku możemy dodać do niego zmielony na puder ksylitol oraz olej kokosowy, ale tylko ten nierafinowany, tłoczony na zimno. Jeśli lubimy masło w wersji crunchy, dodajmy do naszego masła posiekane kawałki orzeszków.
Masło orzechowe idealnie sprawdzi się jako dodatek do pieczywa, naleśników, ciast, ciasteczek oraz pieczonych warzyw. Możemy przechowywać je w lodówce do 1 miesiąca. Życzę smacznego! :)