Do góry

Dodatki Przepis na:

Domowe pesto z rukoli do makaronu

Domowe pesto z rukoli do makaronu

Autor:

Przepisów i artykułów: 129 Ocena: 3253

Dodano:

Odsłon: 2784

Szybkie, klasyczne pesto z rukoli z bazylią, czosnkiem i prażonymi orzeszkami pinii. Pesto doprawione parmezanem, solą morską i sokiem z cytryny, z dodatkiem oliwy extra vergine. Pyszny sos do makaronu.

Składniki

  • na około 250ml sosu
  • 1 opakowanie rukoli ok 100g
  • 50g orzeszków pinii
  • 1/2 pęczka bazylii (same listki)
  • 50g świeżo startego parmezanu
  • 3 ząbki czosnku
  • ok. 100-120 ml oliwy i trochę do zalania
  • sól morska i czarny pieprz do smaku
  • kilka kropel soku z cytryny
3-4 os. 15 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Orzeszki lekko prażymy na suchej patelni, przekładamy na talerz do wystygnięcia.

  2. Następnie orzeszki, rukolę, listki bazylii, obrany czosnek, kilka kropel soku z cytryny i starty parmezan umieszczamy w blenderze lub robocie kuchennym i wstępnie miksujemy.

  3. Przy działającym robocie powoli dolewamy oliwę ( w razie potrzeby zdejmujemy składniki ze ścianek pojemnika łopatką) - gdy wszystko dokładnie się połączy, doprawiamy pesto z rukoli solą oraz pieprzem.

    Krok 4.
    Gotowe pesto z rukoli przekładamy zakręcanego słoika, zalewamy cienką warstwą oliwy i zamykamy.

    Zielone pesto z rukoli i bazylii podajemy z makaronem lub jako dodatek do kanapek.

    Pesto przechowujemy w lodówce do tygodnia - po każdym wykorzystaniu, zalecam zalać resztę pesto świeżą warstwą oliwy.
    Pesto z czasem może ściemnieć, jednak nie wpływa to w żaden sposób na smak i aromat.

    Smacznego :)

  4. Od lewej: domowe pesto z rukoli i pesto z rukoli ze sklepu

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń