Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szybkie, klasyczne pesto z rukoli z bazylią, czosnkiem i prażonymi orzeszkami pinii. Pesto doprawione parmezanem, solą morską i sokiem z cytryny, z dodatkiem oliwy extra vergine. Pyszny sos do makaronu.
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 13372
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4213
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 43140
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 510
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 412
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 462
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 13372
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4213
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 43140
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 510
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 412
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 462
Składniki
Orzeszki lekko prażymy na suchej patelni, przekładamy na talerz do wystygnięcia.
Następnie orzeszki, rukolę, listki bazylii, obrany czosnek, kilka kropel soku z cytryny i starty parmezan umieszczamy w blenderze lub robocie kuchennym i wstępnie miksujemy.
Przy działającym robocie powoli dolewamy oliwę ( w razie potrzeby zdejmujemy składniki ze ścianek pojemnika łopatką) - gdy wszystko dokładnie się połączy, doprawiamy pesto z rukoli solą oraz pieprzem. Krok 4. Gotowe pesto z rukoli przekładamy zakręcanego słoika, zalewamy cienką warstwą oliwy i zamykamy. Zielone pesto z rukoli i bazylii podajemy z makaronem lub jako dodatek do kanapek. Pesto przechowujemy w lodówce do tygodnia - po każdym wykorzystaniu, zalecam zalać resztę pesto świeżą warstwą oliwy. Pesto z czasem może ściemnieć, jednak nie wpływa to w żaden sposób na smak i aromat. Smacznego :)
Od lewej: domowe pesto z rukoli i pesto z rukoli ze sklepu