Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chlebki z mąki bio pszennej pełnoziarnistej na samym zakwasie bez drożdży. Potrzebują czasu do wyrośnięcia, ale warto na nie czekać. Z tego przepisu wyjdą Wam 3 chlebki w foremkach 25x12. Chlebki po upieczeniu można zamrozić i dalej będą jak świeżutkie:-)
Do dużej miski wsypujemy mąki, sól i dodatki. Następnie w misce ląduje zakwas. Do tego wlewamy wodę i wyrabiamy ciasto ręcznie lub mieszamy drewnianą łyżką. Ciasto ma być wilgotne i kleiste. Jak jest bardzo gęste to dolejcie trochę wody. Wyrabiamy ok. 5 minut. Następnie ciasto łopatką przekładamy do foremek wysmarowanych bardzo dokładnie masłem lub smalcem, a 2-3 łyżki odkładamy do słoiczka (to będzie nasz nowy zakwas). Chlebki odstawiamy na 8-10 godzin w ciepłe miejsce. Nie przykrywamy foremek. Chlebki po wyrośnięciu polewamy na górze wodą i wkładamy do piekarnika na 185 stopni góra-dół na 1h. Po wyjęciu z piekarnika chlebki wyjmujemy z foremek i odstawiamy na kratkę do ostygnięcia.
Słoiczek z zakwasem odstawiamy do wyrośnięcia razem z chlebkami, następnie słoik zakręcamy i wstawiamy do lodówki. Taki zakwas może być w lodówce do 2 tygodni.
Najlepiej takie chlebki przygotować sobie wieczorem, a następnego dnia rano upiec i śniadanko jak znalazł :-)
SMACZNEGO!!!
Ciężko jest trafić na smaczny chleb bezglutenowy. Ale myślę, że ten przepis p...
Odsłon: 4333
Laksa to zupa popularna w Malezji i Singapurze. W Polsce można kupić pastę, k...
Odsłon: 21
Świeża kapustka bez dodatku np. kukurydzy z puszki :-))
Odsłon: 1162
Nie musisz odmawiać sobie pysznych przyjemności, tylko dlatego, że jesteś weg...
Odsłon: 93
Laksa to zupa popularna w Malezji i Singapurze. W Polsce można kupić pastę, k...
Odsłon: 21
Świeża kapustka bez dodatku np. kukurydzy z puszki :-))
Odsłon: 1162
Nie musisz odmawiać sobie pysznych przyjemności, tylko dlatego, że jesteś weg...
Odsłon: 93
Składniki
Do dużej miski wsypujemy mąki, sól i dodatki. Następnie w misce ląduje zakwas. Do tego wlewamy wodę i wyrabiamy ciasto ręcznie lub mieszamy drewnianą łyżką. Ciasto ma być wilgotne i kleiste. Jak jest bardzo gęste to dolejcie trochę wody. Wyrabiamy ok. 5 minut. Następnie ciasto łopatką przekładamy do foremek wysmarowanych bardzo dokładnie masłem lub smalcem, a 2-3 łyżki odkładamy do słoiczka (to będzie nasz nowy zakwas). Chlebki odstawiamy na 8-10 godzin w ciepłe miejsce. Nie przykrywamy foremek. Chlebki po wyrośnięciu polewamy na górze wodą i wkładamy do piekarnika na 185 stopni góra-dół na 1h. Po wyjęciu z piekarnika chlebki wyjmujemy z foremek i odstawiamy na kratkę do ostygnięcia. Słoiczek z zakwasem odstawiamy do wyrośnięcia razem z chlebkami, następnie słoik zakręcamy i wstawiamy do lodówki. Taki zakwas może być w lodówce do 2 tygodni. Najlepiej takie chlebki przygotować sobie wieczorem, a następnego dnia rano upiec i śniadanko jak znalazł :-) SMACZNEGO!!!
Przepisy Pieczywo
Pieczywo
Szybki chlebek z sezamem
Pieczywo
Chlebek odrywany serowo-czosnkowy
Pieczywo
Bułki z nadzieniem pieczarkowym.
Pieczywo
Chleb drożdżowy bengalski, pewniak, robić wieczorem
Szybki chlebek z sezamem
Zwykły chlebek na drożdżach z dodatkiem sezamu. W środku delikatny i mięciut...
Odsłon: 1661
Chlebek odrywany serowo-czosnkowy
Ten chlebek to hit do grilla. Polecam, bo jest pyszny! Przygotowanie jest łat...
Odsłon: 410