Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chlebki z mąki bio pszennej pełnoziarnistej na samym zakwasie bez drożdży. Potrzebują czasu do wyrośnięcia, ale warto na nie czekać. Z tego przepisu wyjdą Wam 3 chlebki w foremkach 25x12. Chlebki po upieczeniu można zamrozić i dalej będą jak świeżutkie:-)
Dzisiaj prosty przepis na knedel na parze. Różnie sie mówi kluski na parze, b...
Odsłon: 751
Polecam np na kolację. Jest to też doskonała przekąska na rodzinnych spotkan...
Odsłon: 181
Dzisiaj prosty przepis na knedel na parze. Różnie sie mówi kluski na parze, b...
Odsłon: 751
Polecam np na kolację. Jest to też doskonała przekąska na rodzinnych spotkan...
Odsłon: 181
Składniki
Do dużej miski wsypujemy mąki, sól i dodatki. Następnie w misce ląduje zakwas. Do tego wlewamy wodę i wyrabiamy ciasto ręcznie lub mieszamy drewnianą łyżką. Ciasto ma być wilgotne i kleiste. Jak jest bardzo gęste to dolejcie trochę wody. Wyrabiamy ok. 5 minut. Następnie ciasto łopatką przekładamy do foremek wysmarowanych bardzo dokładnie masłem lub smalcem, a 2-3 łyżki odkładamy do słoiczka (to będzie nasz nowy zakwas). Chlebki odstawiamy na 8-10 godzin w ciepłe miejsce. Nie przykrywamy foremek. Chlebki po wyrośnięciu polewamy na górze wodą i wkładamy do piekarnika na 185 stopni góra-dół na 1h. Po wyjęciu z piekarnika chlebki wyjmujemy z foremek i odstawiamy na kratkę do ostygnięcia. Słoiczek z zakwasem odstawiamy do wyrośnięcia razem z chlebkami, następnie słoik zakręcamy i wstawiamy do lodówki. Taki zakwas może być w lodówce do 2 tygodni. Najlepiej takie chlebki przygotować sobie wieczorem, a następnego dnia rano upiec i śniadanko jak znalazł :-) SMACZNEGO!!!