Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chleb z cebulą jest bardzo smakowity, a z przygotowaniem nie ma dużo problemów, więc wszystkim go polecam, ale tez zwracam uwagę, aby stosować się do wskazówek przy jego pieczeniu, np należy wysmarować formę tłuszczem i obsypać ją mąką, jeśli ktoś nie posiada specjalnych nieprzywieralnych form do chleba. Zaraz po upieczeniu chleb należy przełożyć na kratkę kuchenną!!
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 117531
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8142
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3046
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 1817
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1397
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 117531
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8142
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3046
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 1817
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1397
Składniki
Przygotować cebulę: cebulę dość drobno pokroić. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy i wrzucić na nią cebulę. Lekko oprószyć solą ( szybciej zmięknie ) i smażyć początkowo na większym ( często mieszając ), aa potem na delikatnym ogniu aż uzyska złotawy kolor Do dużego garnka wlać 1 litr ciepłej wody. Wrzucić do niej drożdże i mieszać aż do momentu, aż się rozpuszczą Do wody z drożdżami przesiać przez sito mąkę i mieszać, aż powstanie jednolita masa Dodać sól, resztę oliwy ( ok 2 łyżki ) i otręby, ewentualnie kminek ( ja daję łyżkę do ciasta oraz posypuję kminkiem jego wierzch ), oraz przysmażoną cebulę wraz z tłuszczem i jeszcze raz dokładnie wymieszać Ciasto przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ( powinno przynajmniej podwoić swoją objętość - zwykle trwa to ok 30 - 40 minut )
Gdy ciasto wyrośnie przelać go do formy lub do dwóch mniejszych,wysmarowanych tłuszczem i obsypanych mąką. Można po wierzchu posypać kminkiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 230 stopni Piec ok 1 godziny Po upieczeniu formę wyciągnąć z piekarnika i po chwili wyjąć chleb z formy na kratkę kuchenną( ważne )!!!!. Ostudzić