Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chleb z cebulą jest bardzo smakowity, a z przygotowaniem nie ma dużo problemów, więc wszystkim go polecam, ale tez zwracam uwagę, aby stosować się do wskazówek przy jego pieczeniu, np należy wysmarować formę tłuszczem i obsypać ją mąką, jeśli ktoś nie posiada specjalnych nieprzywieralnych form do chleba. Zaraz po upieczeniu chleb należy przełożyć na kratkę kuchenną!!
Przygotować cebulę: cebulę dość drobno pokroić. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy i wrzucić na nią cebulę. Lekko oprószyć solą ( szybciej zmięknie ) i smażyć początkowo na większym ( często mieszając ), aa potem na delikatnym ogniu aż uzyska złotawy kolor
Do dużego garnka wlać 1 litr ciepłej wody. Wrzucić do niej drożdże i mieszać aż do momentu, aż się rozpuszczą
Do wody z drożdżami przesiać przez sito mąkę i mieszać, aż powstanie jednolita masa
Dodać sól, resztę oliwy ( ok 2 łyżki ) i otręby, ewentualnie kminek ( ja daję łyżkę do ciasta oraz posypuję kminkiem jego wierzch ), oraz przysmażoną cebulę wraz z tłuszczem i jeszcze raz dokładnie wymieszać
Ciasto przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ( powinno przynajmniej podwoić swoją objętość - zwykle trwa to ok 30 - 40 minut )
Gdy ciasto wyrośnie przelać go do formy lub do dwóch mniejszych,wysmarowanych tłuszczem i obsypanych mąką. Można po wierzchu posypać kminkiem.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 230 stopni
Piec ok 1 godziny
Po upieczeniu formę wyciągnąć z piekarnika i po chwili wyjąć chleb z formy na kratkę kuchenną( ważne )!!!!. Ostudzić
Wiele osób chce piec chleb, jeść domowy, ale twierdzą, że to trudne. Dzisiaj...
Odsłon: 3009
Najbardziej popularne pieczywo świata. W sklepach półki uginają się od różneg...
Odsłon: 945
Danie proste, smaczne i pożywne. Polecam kurczaka w warzywach, podanego z ugo...
Odsłon: 10
Pyszne i proste w przygotowaniu ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką naj...
Odsłon: 150
Z pewnością każdy marzy o własnej wędzarni, ale nawet bez tego udogodnienia m...
Odsłon: 84
Danie proste, smaczne i pożywne. Polecam kurczaka w warzywach, podanego z ugo...
Odsłon: 10
Pyszne i proste w przygotowaniu ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką naj...
Odsłon: 150
Z pewnością każdy marzy o własnej wędzarni, ale nawet bez tego udogodnienia m...
Odsłon: 84
Składniki
Przygotować cebulę: cebulę dość drobno pokroić. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy i wrzucić na nią cebulę. Lekko oprószyć solą ( szybciej zmięknie ) i smażyć początkowo na większym ( często mieszając ), aa potem na delikatnym ogniu aż uzyska złotawy kolor Do dużego garnka wlać 1 litr ciepłej wody. Wrzucić do niej drożdże i mieszać aż do momentu, aż się rozpuszczą Do wody z drożdżami przesiać przez sito mąkę i mieszać, aż powstanie jednolita masa Dodać sól, resztę oliwy ( ok 2 łyżki ) i otręby, ewentualnie kminek ( ja daję łyżkę do ciasta oraz posypuję kminkiem jego wierzch ), oraz przysmażoną cebulę wraz z tłuszczem i jeszcze raz dokładnie wymieszać Ciasto przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ( powinno przynajmniej podwoić swoją objętość - zwykle trwa to ok 30 - 40 minut )
Gdy ciasto wyrośnie przelać go do formy lub do dwóch mniejszych,wysmarowanych tłuszczem i obsypanych mąką. Można po wierzchu posypać kminkiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 230 stopni Piec ok 1 godziny Po upieczeniu formę wyciągnąć z piekarnika i po chwili wyjąć chleb z formy na kratkę kuchenną( ważne )!!!!. Ostudzić
Przepisy Pieczywo
Pieczywo
Keto placki - zamiennik pieczywa
Pieczywo
Pszenny chleb z oliwkami
Pieczywo
Chałka drożdżowa
Pieczywo
chleb ziemniaczany
Keto placki - zamiennik pieczywa
Dieta ketogeniczna wyklucza pieczywo. Polecam pyszny zamiennik.
Odsłon: 99
Pszenny chleb z oliwkami
Bardzo dobry polecam do pracy i szkoły
Odsłon: 64