Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ekstrakt z wanilii jest podstawowym składnikiem amerykańskich przepisów i jest niezbędny w każdej potrawie, która ma mieć smak wanilii. Oczywiście można też użyć laski wanilii, tartej wanilii lub cukru waniliowego, co robiłam przez długi czas, ale ekstrakt waniliowy jest bardziej praktyczny, prostszy i dużo tańszy. Nie z supermarketu, bo tam już kilka mililitrów może sporo kosztować. Jest on również łatwy do wykonania domowym sposobem, a potem już tylko czeka w ciemnym miejscu, aby nas przekonać do siebie pysznym ciastem, ciasteczkami, deserem, sosem... Powiedziałbym nawet: kto raz spróbuje domowej roboty ekstraktu waniliowego, już nigdy więcej nie użyje wanilii w innej formie.
Egzotyczne połączenie smaków. Soczysty kawałek łososia z karmelizowanym anana...
Odsłon: 85
...owsiane, najlepsze. Wystarczy dosłownie kilka chwil i mamy pyszne ciastec...
Odsłon: 4048
Przepis dnia
Na zdjęciu widnieje propozycja obiadu w 30 minut. Danie tanie, pożywne i pysz...
Odsłon: 99
Egzotyczne połączenie smaków. Soczysty kawałek łososia z karmelizowanym anana...
Odsłon: 85
...owsiane, najlepsze. Wystarczy dosłownie kilka chwil i mamy pyszne ciastec...
Odsłon: 4048
Przepis dnia
Na zdjęciu widnieje propozycja obiadu w 30 minut. Danie tanie, pożywne i pysz...
Odsłon: 99
Składniki
Oficjalnie istnieje przepis na ekstrakt polegajacy na polaczeniu alkoholu ze swiezymi laskami wanilii i czekaniu, az alkohol zmieni barwe i nabierze aromatu. Aby uzyskac lepszy efekt nalezy potrzasac butelka co najmniej 2 razy w tygodniu. Mój przepis jest troche inny i sprawdzil sie juz dawno, dlatego stosuje go od lat. Przekroic laski wanilii wzdluz a nastepnie pokroic na duze kawalki. Posiekac drobno w robocie kuchennym i wsypac do rondla z alkoholem. Doprowadzic do wrzenia i gotowac na wolnym ogniu przez ok. minute, a następnie napelnic butelki alkoholem z wanilia i szczelnie zamknac. Pozostawic w ciemnym, chlodnym miejscu (nie w lodówce!) przez 8 tygodni. Po 8 tygodniach przelac plyn ponownie do rondla i krótko zagotowac.
Nastepnie przecedzic przez drobne sito i wlac ekstrakt do czystej butelki. Kto chce, moze umiescic nowa, swieza laske wanilii w butelce. Zrobiony w ten sposób ekstrakt mozna przechowywac bardzo dlugo w ciemnym miejscu, ale nie w lodówce, gdyz metnieje.