Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj zapraszam na domowy sposób na ekstrakt z wanilii, bez którego nie wyobrażam sobie pieczenia. Wanilię z ekstraktu, choć musi chwilę postać, można wykorzystać jeszcze raz. Sami zdecydujcie czy Wam się to opłaca; według mnie, jeśli pieczecie dużo ciast, jak najbardziej!
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2320
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4413
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 1363
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 337
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2320
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4413
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 1363
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 337
Składniki
10 lasek wanilii rozetnij wzdłuż do 3/4 długości.
Przełóż ją do litrowego naczynia, np. butelki lub słoika, i zalej litrem 40% alkoholu. Szczelnie zamknij i odstaw w ciemne miejsce na 6 - 8 tygodni.
Zawartość naczynia mieszaj co najmniej dwa razy w tygodniu. Po 8 tygodniach ekstrakt jest gotowy do użycia.