Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj zapraszam na domowy sposób na ekstrakt z wanilii, bez którego nie wyobrażam sobie pieczenia. Wanilię z ekstraktu, choć musi chwilę postać, można wykorzystać jeszcze raz. Sami zdecydujcie czy Wam się to opłaca; według mnie, jeśli pieczecie dużo ciast, jak najbardziej!
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10685
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4800
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 912
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9123
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1350
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10685
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4800
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 912
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9123
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1350
Składniki
10 lasek wanilii rozetnij wzdłuż do 3/4 długości.
Przełóż ją do litrowego naczynia, np. butelki lub słoika, i zalej litrem 40% alkoholu. Szczelnie zamknij i odstaw w ciemne miejsce na 6 - 8 tygodni.
Zawartość naczynia mieszaj co najmniej dwa razy w tygodniu. Po 8 tygodniach ekstrakt jest gotowy do użycia.