Do góry

Dodatki Przepis na:

Domowy krem balsamiczny

Domowy krem balsamiczny

Autor:

Przepisów i artykułów: 330 Ocena: 6314

Dodano:

Odsłon: 193

Kazdy, kto spozywa duzo swiezych warzyw i salatek, z pewnoscia doceni wspanialy aromat octów. Oprócz klasycznych gatunków lubie uzywac kremu balsamicznego, który swoim owocowym, slodko-kwasnym smakiem nadaje wszystkim sałatkom ostatniego szlifu, a takze jest uczta dla oczu, gdyz swietnie sie prezentuje równiez jako dekoracja. Podobnie jak istnieje czerwony i bialy ocet balsamiczny, istnieja dwa zasadnicze rodzaje kremu balsamicznego, przy czym dodajac rózne elementy smakowe uzyskujemy krem o preferowanym przez nas smaku.

Składniki

  • Składniki na 100 ml kremu:
  • 500 ml soku owocowego (winogrona, porzeczki, śliwki, jeżyny itp.)
  • 500 ml octu (jabłkowego, winnego, balsamicznego lub innego)
  • 1-2 łyżki cukru trzcinowego lub miodu
  • opcjonalnie: cynamon, goździki, anyż, kardamon lub chili, gałka muszkatołowa; tymianek
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Domowy krem balsamiczny

Przygotowanie

  1. Zasadniczo istnieja 3 rodzaje przyrzadzania kremu balsamicznego.
    Pierwszy to klasyczna redukcja octu balsamicznego polegajaca na powolnym gotowaniu octu, do momentu gdy jego ilosc zmiejszy sie az do uzyskania konsystencji syropu.
    Drugi sposób najbardziej popularny polega na powolnej redukcji octu (owocowego, winnego lub balsamicznego) z 2 lyzkami miodu lub cukru trzcinowego i soku owocowego.
    Najpierw karmelizujemy miód lub cukier i zalewamy octem i sokiem. Mozemy dodac przyprawy, które po ok. godzinie wylawiamy. Wazne jest, aby plyn czesto mieszac, szczególnie od momentu, gdy zacznie gestniec.
    Aby sprawdzic, czy posiada juz wystarczajaca konsystencje, robimy próbe jak wczasie gotowania konfitur.
    Trzeci sposób polega na redukcji octu z wybranymi owocami (np. figami, mango, porzeczkami i ew. cukrem. Po zagotowaniu zmiksowac.

  2. Podobnie jak ciemny krem balsamiczny powstaje jasny krem. Uzywamy wtedy bialego octu balsamicznego, winnego lub owocowego np. jablkowego i jasnego soku np. z gruszki, pigwy, jablek lub jasnych winogron.

  3. Krem balsamiczny pasuje do serów, salatek, marynat do mies, do deserów i ogólnie do dekoracji.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń