Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kazdy, kto spozywa duzo swiezych warzyw i salatek, z pewnoscia doceni wspanialy aromat octów. Oprócz klasycznych gatunków lubie uzywac kremu balsamicznego, który swoim owocowym, slodko-kwasnym smakiem nadaje wszystkim sałatkom ostatniego szlifu, a takze jest uczta dla oczu, gdyz swietnie sie prezentuje równiez jako dekoracja. Podobnie jak istnieje czerwony i bialy ocet balsamiczny, istnieja dwa zasadnicze rodzaje kremu balsamicznego, przy czym dodajac rózne elementy smakowe uzyskujemy krem o preferowanym przez nas smaku.
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10364
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5964
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5307
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12801
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4561
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10364
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5964
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5307
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12801
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4561
Składniki
Zasadniczo istnieja 3 rodzaje przyrzadzania kremu balsamicznego. Pierwszy to klasyczna redukcja octu balsamicznego polegajaca na powolnym gotowaniu octu, do momentu gdy jego ilosc zmiejszy sie az do uzyskania konsystencji syropu. Drugi sposób najbardziej popularny polega na powolnej redukcji octu (owocowego, winnego lub balsamicznego) z 2 lyzkami miodu lub cukru trzcinowego i soku owocowego. Najpierw karmelizujemy miód lub cukier i zalewamy octem i sokiem. Mozemy dodac przyprawy, które po ok. godzinie wylawiamy. Wazne jest, aby plyn czesto mieszac, szczególnie od momentu, gdy zacznie gestniec. Aby sprawdzic, czy posiada juz wystarczajaca konsystencje, robimy próbe jak wczasie gotowania konfitur. Trzeci sposób polega na redukcji octu z wybranymi owocami (np. figami, mango, porzeczkami i ew. cukrem. Po zagotowaniu zmiksowac.
Podobnie jak ciemny krem balsamiczny powstaje jasny krem. Uzywamy wtedy bialego octu balsamicznego, winnego lub owocowego np. jablkowego i jasnego soku np. z gruszki, pigwy, jablek lub jasnych winogron.
Krem balsamiczny pasuje do serów, salatek, marynat do mies, do deserów i ogólnie do dekoracji.