Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Makaron dla "swiezaków" :) robiłam po raz pierwszy w życiu. Obawiałam się co z tego wyjdzie, a wyszło super :) banalnie prosty:)
Ten chleb z dynią może się okazać twoim ulubionym rodzajem pieczywa. Dzięki z...
Odsłon: 1319
Rozgrzewający napój z imbirem, pyłkiem pszczelim, limonką i anyżem. To świetn...
Odsłon: 253
W dniu takim jak dziś szarym , burym i wiejącym naszło mnie na coś pysznego,...
Odsłon: 46
Mini szarlotki w słoiczkach.
Odsłon: 41
Ten chleb z dynią może się okazać twoim ulubionym rodzajem pieczywa. Dzięki z...
Odsłon: 1319
Rozgrzewający napój z imbirem, pyłkiem pszczelim, limonką i anyżem. To świetn...
Odsłon: 253
W dniu takim jak dziś szarym , burym i wiejącym naszło mnie na coś pysznego,...
Odsłon: 46
Mini szarlotki w słoiczkach.
Odsłon: 41
Składniki
Mąkę wsypać na blat, zrobić tzw. wulkan. Wbić jajka, dodać szczyptę soli i zagnieść. Do momentu aż będzie mocno zwarta masa i nie lepiącą się:) gotowe ciasto zawinąć w folię spożywczą i odłożyć na ok. 30 min.
Ciasto wyjmujemy z folii, ja podzieliłam je na 4 części tak by było łatwiej mi je wałkować. Posypuję blat delikatnie mąka, biorę pierwszy kawałek ciasta i wałkujemy na dość cienki placek ( taki jak ciasto na pierogi). Ja mój makaron po prostu kroiłam nożem do pizzy :) ale można zwinąć w rulon i ciąć na małe kawałeczki. I tak postępujemy z każdym kawałkiem ciasta.
Gotowy makaron ułożyłam na ściereczce tak by się trochę wysuszył, ale nie jest to konieczne można odrazu gotować. Czas gotowania zależy od grubości makaronu u mnie było to jakieś 5 min :)