Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ręcznie robiony makaron do sosów i zup. Ugotowałam klasyczną zupę pomidorową. Była tak dobra, że pomyślałam, że tylko taki domowy, ręcznie krojony makaron będzie dla niej odpowiedni. Makaron wyszedł mięciutki, a w domu każdemu smakował.
Idealna jako dodatek do mięsa i ryby
Odsłon: 227
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 719
Zasmażana młoda kapusta z dodatkiem hiszpańskiej kiełbasy i wędzonej papryki....
Odsłon: 117
Słodki melon oraz słona szynka parmeńska to ciekawe połączenie, które genialn...
Odsłon: 143
Idealna jako dodatek do mięsa i ryby
Odsłon: 227
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 719
Zasmażana młoda kapusta z dodatkiem hiszpańskiej kiełbasy i wędzonej papryki....
Odsłon: 117
Słodki melon oraz słona szynka parmeńska to ciekawe połączenie, które genialn...
Odsłon: 143
Składniki
Na stolnicę lub blat kuchenny przesiać mąkę robić wgłębienie i wbić jajko, dodać sól, wlać wodę i zagnieść ciasto ok 8 minut. Odstawić aby odpoczęło lub podsypując mąką rozwałkować cienko ciasto i zostawić do przeschnięcia. Wysuszony placek oprószyć mąką, zwinąć w rulon. Kroić nożem paski makaronu. Rozrzucić na stolnicy i pozostawić do przeschnięcia. Zagotować wodę w dużym garnku, dodać sól do wrzącej wody. Wrzucić makaron, zamieszać i gotować 2-3 minuty i wyjąć po wypłynięciu makaronu na wierzch. Ugotowany odcedzić na durszlaku, a następnie zahartować zimną wodą. Odsączyć na durszlaku.