Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ręcznie robiony makaron do sosów i zup. Ugotowałam klasyczną zupę pomidorową. Była tak dobra, że pomyślałam, że tylko taki domowy, ręcznie krojony makaron będzie dla niej odpowiedni. Makaron wyszedł mięciutki, a w domu każdemu smakował.
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 515
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 284
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9760
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1143
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4493
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 515
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 284
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9760
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1143
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4493
Składniki
Na stolnicę lub blat kuchenny przesiać mąkę robić wgłębienie i wbić jajko, dodać sól, wlać wodę i zagnieść ciasto ok 8 minut. Odstawić aby odpoczęło lub podsypując mąką rozwałkować cienko ciasto i zostawić do przeschnięcia. Wysuszony placek oprószyć mąką, zwinąć w rulon. Kroić nożem paski makaronu. Rozrzucić na stolnicy i pozostawić do przeschnięcia. Zagotować wodę w dużym garnku, dodać sól do wrzącej wody. Wrzucić makaron, zamieszać i gotować 2-3 minuty i wyjąć po wypłynięciu makaronu na wierzch. Ugotowany odcedzić na durszlaku, a następnie zahartować zimną wodą. Odsączyć na durszlaku.