Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ręcznie robiony makaron do sosów i zup. Ugotowałam klasyczną zupę pomidorową. Była tak dobra, że pomyślałam, że tylko taki domowy, ręcznie krojony makaron będzie dla niej odpowiedni. Makaron wyszedł mięciutki, a w domu każdemu smakował.
Smak dzieciństwa, czyli domowe wafle przekładane masą na bazie galaretki i ml...
Odsłon: 18
Pyzy drożdżowe w Wielkopolsce zwane kluchami na łachu od sposobu gotowania ic...
Odsłon: 1156
O szakszuce nie pisałam jeszcze na blogu, ale z prawie ostatnich pomidorów pr...
Odsłon: 172
W jesienne wieczory do herbatki marzy się ciepła domowa szarlotka, ta jest id...
Odsłon: 240
Smak dzieciństwa, czyli domowe wafle przekładane masą na bazie galaretki i ml...
Odsłon: 18
Pyzy drożdżowe w Wielkopolsce zwane kluchami na łachu od sposobu gotowania ic...
Odsłon: 1156
O szakszuce nie pisałam jeszcze na blogu, ale z prawie ostatnich pomidorów pr...
Odsłon: 172
W jesienne wieczory do herbatki marzy się ciepła domowa szarlotka, ta jest id...
Odsłon: 240
Składniki
Na stolnicę lub blat kuchenny przesiać mąkę robić wgłębienie i wbić jajko, dodać sól, wlać wodę i zagnieść ciasto ok 8 minut. Odstawić aby odpoczęło lub podsypując mąką rozwałkować cienko ciasto i zostawić do przeschnięcia. Wysuszony placek oprószyć mąką, zwinąć w rulon. Kroić nożem paski makaronu. Rozrzucić na stolnicy i pozostawić do przeschnięcia. Zagotować wodę w dużym garnku, dodać sól do wrzącej wody. Wrzucić makaron, zamieszać i gotować 2-3 minuty i wyjąć po wypłynięciu makaronu na wierzch. Ugotowany odcedzić na durszlaku, a następnie zahartować zimną wodą. Odsączyć na durszlaku.