Do góry

Dodatki Przepis na:

Domowy makaron na maśle do niedzielnego rosołu:

Domowy makaron na maśle do niedzielnego rosołu:

Autor:

Przepisów i artykułów: 553 Ocena: 5300

Dodano:

Odsłon: 242

Może i wymaga czasu przy przygotowaniu, może jest kaloryczny ale jakże smaczny. Raz na jakiś czas można podać rodzinie niedzielny rosół z własnoręcznie przygotowanym makaronem. Takiego w sklepie nie znajdziecie.

Składniki

  • około 1 kg przesianej mąki tortowej
  • 6-8 całych jaj
  • 1 łyżeczka soli
  • 250 g zimnego masła
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Domowy makaron na maśle do niedzielnego rosołu:

Przygotowanie

  1. :


    Na blat lub silikonową matę przesiać najpierw 1/2 kg mąki.
    Zrobić w środku dołek, wsypać sól, wbić jajka i zetrzeć na dużych oczkach zimne masło.
    Wyrobić ciasto, stopniowo dosypując mąkę.
    Ciasto powinno być twarde ale elastyczne niczym modelina.
    Odstawić pod przykryciem na pół godziny by odpoczęło.
    Podzielić na trzy lub cztery części. Każdy kawałek cienko rozwałkować. Podsypać lekko mąką z obu stron. Chwilę pozostawić rozwałkowane by przeschło.
    Kroić w paski a następnie w poprzek. Grubość zależy od naszych upodobań. My lubimy makaron troszkę grubszy i dlatego nie kroję w cienkie niteczki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń