Do góry

Dodatki Przepis na:

domowy ocet winny z jabłek

domowy ocet winny z jabłek

Autor:

Przepisów i artykułów: 43 Ocena: 223

Dodano:

Odsłon: 206

domowej roboty ocet winny z jabłek idealny jako naturalny środek zdrowotny lub element sosu vinegret

Składniki

  • 1 kilogram jabłek, obierek, ogryzków
  • 4 łyżki cukru lub 6 łyżek miodu wielokwiatowego
  • 1 litr przegotowanej wody
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
domowy ocet winny z jabłek

Przygotowanie

  1. nastawienie octu:
    jabłka myjemy i kroimy na mniejsze kawałki
    wyparzamy drewnianą łyżkę i słoik lub słoiki

    gotujemy wodę,mieszamy z cukrem, zalewamy jabłka i mieszamy (miód mieszamy w małej ilości letniej wody)

    słój lub słoiki z jabłkami przykrywamy gazą gazą i trzymamy w ciemnym miejscu w temperaturze pokojowej

  2. w ciągu miesiąca:

    początkowo jabłka mieszamy codziennie minimum raz wyparzoną łyżką
    później gdy jabłka zaczynają zmieniać się w pulpę możemy mieszać zawartość rzadziej, a następnie raz na kilka dni

  3. etap końcowy:

    po miesiącu gotowy ocet winny należy przecedzić i zlać do wyparzonych butelek lub słoików i przechowujemy w lodówce

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Kulinarne_Kombinacje 19 stycznia Eh, i po co ja kupuję gotowy w sklepie??? Uwielbiam do sałatek, ale ponoć też jest świetny do płukania włosów... Dzięki za ten przepis! :*

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń