Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pasztet domowy według babcinego przepisu.
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 785
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 347
Przepis dnia
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z kopytkami, brokułami oraz polędw...
Odsłon: 6187
Przepis na proste i szybkie w przygotowaniu kluseczki z twarogu, mąki i jajek...
Odsłon: 1381
Sznycel wiedeński (Wiener Schnitzel) to tradycyjne danie kuchni austriackiej....
Odsłon: 2874
Spaghetti Carbonara to jedno z najpopularniejszych dań kuchni włoskiej. Jest...
Odsłon: 10059
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 785
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 347
Przepis dnia
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z kopytkami, brokułami oraz polędw...
Odsłon: 6187
Przepis na proste i szybkie w przygotowaniu kluseczki z twarogu, mąki i jajek...
Odsłon: 1381
Sznycel wiedeński (Wiener Schnitzel) to tradycyjne danie kuchni austriackiej....
Odsłon: 2874
Spaghetti Carbonara to jedno z najpopularniejszych dań kuchni włoskiej. Jest...
Odsłon: 10059
Składniki
Łopatkę, podgardle, marchew i cebulę gotujemy w osolonej wodzie 60 minut.
Wątrobę kroimy w większą kostkę, płuczemy kilkakrotnie w zimnej wodzie, odcedzamy i zalewamy wrzącym wywarem z gotowania mięs, przykrywamy i parzymy 20 minut.
Ugotowane i ostudzone mięsa oraz marchew, cebulę i wątróbkę mielimy przez sitko 2,5 mm.
Do zmielonych mięs dodajemy wszystkie suche przyprawy, bułkę tartą, żółtka oraz ubitą z białek pianę. Dobrze wszystko mieszamy, próbujemy smak, w razie potrzeby doprawiamy do smaku.
Do wysmarowanej tłuszczem formy układamy równomiernie dobrze wymieszane mięso, szczelnie i równo, potem bierzemy napełnioną formę i z 3-4 razy musimy dobrze stuknąć na czymś twardym, po to żeby pasztet ubił się jeszcze. Pieczemy 40-50 minut w 180 stopniach Celsjusza.
Po upieczeniu studzimy. Ostudzony pasztet w formie wkładamy do lodówki na kilka godzin żeby pasztet dobrze się związał.
Po tym czasie wyjmujemy pasztet z formy i konsumujemy. Smacznego!!!