Dodatki Przepis na:
Przepisów i artykułów: 1658 Ocena: 26133
Dodano: 06.02.2019
Odsłon: 22972
> 6 os. | > 60 min | średnie | tanie |
Łopatkę, podgardle, marchew i cebulę gotujemy w osolonej wodzie 60 minut.
Wątrobę kroimy w większą kostkę, płuczemy kilkakrotnie w zimnej wodzie, odcedzamy i zalewamy wrzącym wywarem z gotowania mięs, przykrywamy i parzymy 20 minut.
Ugotowane i ostudzone mięsa oraz marchew, cebulę i wątróbkę mielimy przez sitko 2,5 mm.
Do zmielonych mięs dodajemy wszystkie suche przyprawy, bułkę tartą, żółtka oraz ubitą z białek pianę. Dobrze wszystko mieszamy, próbujemy smak, w razie potrzeby doprawiamy do smaku.
Do wysmarowanej tłuszczem formy układamy równomiernie dobrze wymieszane mięso, szczelnie i równo, potem bierzemy napełnioną formę i z 3-4 razy musimy dobrze stuknąć na czymś twardym, po to żeby pasztet ubił się jeszcze. Pieczemy 40-50 minut w 180 stopniach Celsjusza.
Po upieczeniu studzimy. Ostudzony pasztet w formie wkładamy do lodówki na kilka godzin żeby pasztet dobrze się związał.
Po tym czasie wyjmujemy pasztet z formy i konsumujemy.
Smacznego!!!
Na skróty
Komentarze do przepisu (5)

babcitereskiciasta 07 lutego 2019Zgłoś do usunięcia
Domowy najlepszy.:)0 Kto głosował? | Odpowiedz

Docherro 06 lutego 2019Zgłoś do usunięcia
Super:)0 Kto głosował? | Odpowiedz

slodkisentyment 06 lutego 2019Zgłoś do usunięcia
Wspaniały pasztecik:)1 Kto głosował? | Odpowiedz

bryssska 06 lutego 2019Zgłoś do usunięcia
Uwielbiam, ;-D1 Kto głosował? | Odpowiedz

fafiatko 06 lutego 2019Zgłoś do usunięcia
Pyszny! chetnie zjadlabym na kanapkach :)1 Kto głosował? | Odpowiedz