Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prawdziwy wiejski ser z krowiego mleka. Można go przygotować na bazie świeżego mleka prosto od krowy lub z mleka zakupionego w sklepie (najlepiej wybrać mleko w plastikowej butelce, pasteryzowane w niskiej temperaturze). Przepis pochodzi z 456. odcinka programu "Ewa Gotuje".
Smaczna i prosta sałatka do pracy lub inną okazję.
Odsłon: 14461
Zrazy mielone w sosie cebulowym, nadziewane papryką, porem i selerem naciowym...
Odsłon: 182
Kaczka to prawdziwy symbol elegancji na stole, uwielbiana za swoją soczystość...
Odsłon: 144
Smaczna i prosta sałatka do pracy lub inną okazję.
Odsłon: 14461
Zrazy mielone w sosie cebulowym, nadziewane papryką, porem i selerem naciowym...
Odsłon: 182
Kaczka to prawdziwy symbol elegancji na stole, uwielbiana za swoją soczystość...
Odsłon: 144
Składniki
Mleko przelać do kamionki i pod przykryciem odstawić w ciepłe miejsce na 3 dni. Do przygotowania sera najlepsze jest „prosto od krowy”. Jeśli używamy mleka sklepowego to powinno być tzw. świeże – niepasteryzowane lub pasteryzowane w niskiej temperaturze, ale wówczas warto dodać do niego 2 łyżki kwaśnej śmietany.
Po tym czasie przełożyć do garnka i postawić na kuchence. Podgrzewać na małym ogniu, nie przekraczając 35-38 st. C. Można użyć termometru kuchennego, choć dawniej temperaturę sprawdzało się wierzchem dłoni – zsiadłe mleko powinno być ciepłe, a nie gorące.
Po co najmniej godzinie takiego warzenia odcedzić, przelewając przez durszlak wyłożony chustą serowarską lub pieluchą złożoną w trójkąt i zszytą z jednej strony. Delikatnie odcisnąć, zawiązać i powiesić w przewiewnym miejscu. Ser będzie gotowy po kilku godzinach.
Płynu nie wylewać, bo to serwatka, którą można wypić lub ugotować na niej zupę.