Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smalec ze skwarkami przygotowany ze słoniny i wędzonego podgardla. Dodałam dużą ilość cebuli, czosnku , majeranek i odrobinę soli do smaku. Polecam
garnek, patelnia, deska, nóż, opcjonalnie maszynka do mielenia mięsa,
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1236
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 175
Z wykorzystaniem warzyw z rosołu i świetnie doprawione.
Odsłon: 474
Pomysł na krewetki w sosie korma. Składniki i proporcje wzięłam z kilku przep...
Odsłon: 73
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1236
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 175
Z wykorzystaniem warzyw z rosołu i świetnie doprawione.
Odsłon: 474
Pomysł na krewetki w sosie korma. Składniki i proporcje wzięłam z kilku przep...
Odsłon: 73
Składniki
Słoninę pokroić w nie za grubą kostkę , ( można zmielić maszynką do mięsa ). Włożyć do wyższego garnka i wytapiać do momentu aż skwarki zaczną nabierać rumianego koloru. Podgardle wędzone pokroić w kostkę , włożyć na głębszą patelnie i smażyć aż wytopią się skwarki. Zawartość patelni przełożyć do wytopionej słoniny. Cebule i ząbki czosnku obrać z łupinek i pokroić, cebulę pokroić w kostkę , a czosnek drobno posiekać. Na patelnię w której smażyliśmy podgardle wlać 50 - 100 ml. wytopionego tłuszczu czyli smalcu, dodać pokrojoną cebulę z czosnkiem i podsmażyć do zeszklenia cebuli, dodać roztarty w dłoniach majeranek i wymieszać, dodać do garnka ze słonina i podgardlem. Dodać soli , pieprzu do smaku i wymieszać. Odłożyć do całkowitego wystudzenia smalcu. Smalec najlepiej smakuje ze świeżym pieczywem i kiszonym lub małosolnym ogórkiem. Smacznego Rada; Do tak przygotowanego smalcu możemy dołożyć smalec w kostce. Gorący smalec ze skwarkami możemy wlać do słoików, zakręcić, wystudzić i przechowywać w lodówce.
Smalec gotowy do podania.
Smalec gotowy do przelania.