Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nie ma nic lepszego niż przygotowanie smalcu swojskiego kto się ze mną zgodzi że swojskie najlepsze? I wcale nie musi być z czystej słoniny a na przykład jak w moim przypadku zrobiony ze słoniny z przyprawami z dodatkiem ziół, cebulki i czosnku po prostu petarda
garnek, łyżka, nóż, pojemnik
Zimą i na przedwiośniu na stołach królują bulwy i korzenie, a nie pomidory, c...
Odsłon: 60
Polecam na kolację.
Odsłon: 183
Lime Curd czyli Lemon Curd, ale z limonek ;). Krem świetnie sprawdzi się do l...
Odsłon: 24
Zimą i na przedwiośniu na stołach królują bulwy i korzenie, a nie pomidory, c...
Odsłon: 60
Polecam na kolację.
Odsłon: 183
Lime Curd czyli Lemon Curd, ale z limonek ;). Krem świetnie sprawdzi się do l...
Odsłon: 24
Składniki
Zakupione oba rodzaje słonin pokroić w drobniejszą kostkę, najpierw topić na wolnym ogniu słoninę jasną gdy już się prawie stopiła dodać tą z papryką i razem dalej topić, gdy zaczynają pojawiać się skwarki dodać cebulę pokrojoną w kostkę oraz czosnek starty na drobnych oczkach
Jak cebula zacznie się rumienić dodać przyprawy topić jeszcze chwilę mieszając łyżką zdjąć z ognia i przelać do naczynia które nie pęknie od gorącego. Przelany pozostawić do zastygnięcia a po całkowitym ostygnięciu wstawić do lodówki, zastygnięty smalec swojski idealnie nadaje się do kanapek z ogórkiem kiszonym i nie tylko