Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Proces robienia zakwasu żytniego do wypieku domowego chleba i bułeczek zapraszam na przepis ,
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 676
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 456
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3297
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4099
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 867
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 676
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 456
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3297
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4099
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 867
Składniki
Proces robienia zakwasu trwa od 5 do 7 dni .Pierwszego dnia do naszego słoika dajemy 2 łyżki maki żytniej i taka czynność powtarzamy przez kolejne co najmniej 5 dni a najlepiej 7 ,najlepiej o tej samej porze dnia dokarmiamy zakwas mąką i wodą .Wtedy zakwas jest gotowy możemy go brać do pieczenia ale zostawiamy sobie ze 2 łyżki zakwasu który ponownie dokarmiamy gdy chcemy piec kolejne chleby.
W przypadku gdy nie potrzebujemy na razie zakwasu przechowujemy go w lodowce przykrytego gazą tylko przed kolejnym użyciem musimy wyciągnąć najlepiej na kilka godzin i ogrzać i dokarmić by zaczął pracować i znowu zostawiamy troszeczkę zakwasu który dokarmiamy przez kolejne dni I I Zawsze mamy własny zakwas ,a gdy chcemy przechowujemy w lodowce po wykonanie zapraszam na film