Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Proces robienia zakwasu żytniego do wypieku domowego chleba i bułeczek zapraszam na przepis ,
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2403
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1537
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 555
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3686
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 1437
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2403
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1537
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 555
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3686
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 1437
Składniki
Proces robienia zakwasu trwa od 5 do 7 dni .Pierwszego dnia do naszego słoika dajemy 2 łyżki maki żytniej i taka czynność powtarzamy przez kolejne co najmniej 5 dni a najlepiej 7 ,najlepiej o tej samej porze dnia dokarmiamy zakwas mąką i wodą .Wtedy zakwas jest gotowy możemy go brać do pieczenia ale zostawiamy sobie ze 2 łyżki zakwasu który ponownie dokarmiamy gdy chcemy piec kolejne chleby.
W przypadku gdy nie potrzebujemy na razie zakwasu przechowujemy go w lodowce przykrytego gazą tylko przed kolejnym użyciem musimy wyciągnąć najlepiej na kilka godzin i ogrzać i dokarmić by zaczął pracować i znowu zostawiamy troszeczkę zakwasu który dokarmiamy przez kolejne dni I I Zawsze mamy własny zakwas ,a gdy chcemy przechowujemy w lodowce po wykonanie zapraszam na film