Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Proces robienia zakwasu żytniego do wypieku domowego chleba i bułeczek zapraszam na przepis ,
Czy możliwe jest przygotowanie ciasta czekoladowego w 5 minut? Oczywiście, że...
Odsłon: 18256
Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...
Odsłon: 9499
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 2072
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 4075
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...
Odsłon: 676
Pomysł na smaczne bezmięsne kanapki.
Odsłon: 341
Czy możliwe jest przygotowanie ciasta czekoladowego w 5 minut? Oczywiście, że...
Odsłon: 18256
Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...
Odsłon: 9499
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 2072
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 4075
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...
Odsłon: 676
Pomysł na smaczne bezmięsne kanapki.
Odsłon: 341
Składniki
Proces robienia zakwasu trwa od 5 do 7 dni .Pierwszego dnia do naszego słoika dajemy 2 łyżki maki żytniej i taka czynność powtarzamy przez kolejne co najmniej 5 dni a najlepiej 7 ,najlepiej o tej samej porze dnia dokarmiamy zakwas mąką i wodą .Wtedy zakwas jest gotowy możemy go brać do pieczenia ale zostawiamy sobie ze 2 łyżki zakwasu który ponownie dokarmiamy gdy chcemy piec kolejne chleby.
W przypadku gdy nie potrzebujemy na razie zakwasu przechowujemy go w lodowce przykrytego gazą tylko przed kolejnym użyciem musimy wyciągnąć najlepiej na kilka godzin i ogrzać i dokarmić by zaczął pracować i znowu zostawiamy troszeczkę zakwasu który dokarmiamy przez kolejne dni I I Zawsze mamy własny zakwas ,a gdy chcemy przechowujemy w lodowce po wykonanie zapraszam na film