Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nie ma prostszego i pyszniejszego dodatku do drugiego dania. Choć ja mogłabym zjeść cały garnek takiej marchewki na obiad :) Uwielbiam marchewkę i groszek w takiej postaci.
Ciasto Trójmiasto jest niezwykle pracochłonne, ale warte każdej poświęconej m...
Odsłon: 11798
Cud witaminowy w postaci koktajlu "zero cukru"
Odsłon: 101
Uwielbiasz orzeźwiający smak cytryn? Jeśli lubisz także warstwowe wypieki, ni...
Odsłon: 8385
Przepis na małe, soczyste pulpeciki z mięsa mielonego skąpane w aromatycznym...
Odsłon: 155251
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1145
Ciasto Trójmiasto jest niezwykle pracochłonne, ale warte każdej poświęconej m...
Odsłon: 11798
Cud witaminowy w postaci koktajlu "zero cukru"
Odsłon: 101
Uwielbiasz orzeźwiający smak cytryn? Jeśli lubisz także warstwowe wypieki, ni...
Odsłon: 8385
Przepis na małe, soczyste pulpeciki z mięsa mielonego skąpane w aromatycznym...
Odsłon: 155251
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1145
Składniki
Marchewkę i groszek wrzucamy do rondelka, zalewamy wodą (tak, by przykryła warzywa) i gotujemy. Gdy warzywa zmiękną doprawiamy je do smaku solą (około ½ łyżeczki) i cukrem (około 1 łyżeczki). Śmietanę mieszamy z mąką i dodajemy do gotującej się marchewki z groszkiem. Mieszamy energicznie, żeby nie powstały grudki. Gdy marchewka z groszkiem zgęstnieje zestawiamy ją z gazu. Podajemy na ciepło. Jeśli wykorzystujemy świeże marchewki, to do 4-5 marchewek dodajemy 1 szklankę mrożonego groszku. Marchewkę kroimy w drobną kostkę i gotujemy al dente, później dodajemy groszek, by się nie rozgotował.