Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nie ma prostszego i pyszniejszego dodatku do drugiego dania. Choć ja mogłabym zjeść cały garnek takiej marchewki na obiad :) Uwielbiam marchewkę i groszek w takiej postaci.
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 11877
Przepis dnia
Zupa czardasz, czyli zupa gulaszowa, to tradycyjna potrawa rodem z kuchni węg...
Odsłon: 16157
Przepis dnia
Zapiekanka prowansalska jest pełna soczystych i dojrzałych warzyw, ziół i sos...
Odsłon: 5126
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 11877
Przepis dnia
Zupa czardasz, czyli zupa gulaszowa, to tradycyjna potrawa rodem z kuchni węg...
Odsłon: 16157
Przepis dnia
Zapiekanka prowansalska jest pełna soczystych i dojrzałych warzyw, ziół i sos...
Odsłon: 5126
Składniki
Marchewkę i groszek wrzucamy do rondelka, zalewamy wodą (tak, by przykryła warzywa) i gotujemy. Gdy warzywa zmiękną doprawiamy je do smaku solą (około ½ łyżeczki) i cukrem (około 1 łyżeczki). Śmietanę mieszamy z mąką i dodajemy do gotującej się marchewki z groszkiem. Mieszamy energicznie, żeby nie powstały grudki. Gdy marchewka z groszkiem zgęstnieje zestawiamy ją z gazu. Podajemy na ciepło. Jeśli wykorzystujemy świeże marchewki, to do 4-5 marchewek dodajemy 1 szklankę mrożonego groszku. Marchewkę kroimy w drobną kostkę i gotujemy al dente, później dodajemy groszek, by się nie rozgotował.