Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nie ma prostszego i pyszniejszego dodatku do drugiego dania. Choć ja mogłabym zjeść cały garnek takiej marchewki na obiad :) Uwielbiam marchewkę i groszek w takiej postaci.
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5451
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 958
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11892
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5096
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1386
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5451
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 958
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11892
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5096
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1386
Składniki
Marchewkę i groszek wrzucamy do rondelka, zalewamy wodą (tak, by przykryła warzywa) i gotujemy. Gdy warzywa zmiękną doprawiamy je do smaku solą (około ½ łyżeczki) i cukrem (około 1 łyżeczki). Śmietanę mieszamy z mąką i dodajemy do gotującej się marchewki z groszkiem. Mieszamy energicznie, żeby nie powstały grudki. Gdy marchewka z groszkiem zgęstnieje zestawiamy ją z gazu. Podajemy na ciepło. Jeśli wykorzystujemy świeże marchewki, to do 4-5 marchewek dodajemy 1 szklankę mrożonego groszku. Marchewkę kroimy w drobną kostkę i gotujemy al dente, później dodajemy groszek, by się nie rozgotował.