Do góry

Dodatki Przepis na:

Duszona młoda kapusta

Duszona młoda kapusta

Autor:

Przepisów i artykułów: 272 Ocena: 2347

Dodano:

Odsłon: 441

Kapusta duszona z przepisu mojej mamy. Pyszne i konkretne danie.

Składniki

  • Kapusta młoda - 1 główka
  • Boczek surowy (może być wędzony) - 100g
  • Cebula - 2szt
  • Przyprawy:
  • liść laurowy - 3szt
  • ziele angielskie - 6szt
  • pieprz ziarnisty - 10szt
  • kminek - 1 łyżeczka (ja nie używam)
  • koper świeży - 2 łyżki
  • sos sojowy - 1 łyżka
  • Kostka rosołowa wołowa
  • Pieprz mielony i ewentualnie sól do smaku
  • Mąka - 1 łyżka
5-6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Duszona młoda kapusta

Przygotowanie

  1. Boczek kroimy w kostkę. Smażymy na patelni, aż będzie przypieczony i chrupiący. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę. Smażymy, aż cebula się zeszkli.

    Dodajemy kapustę pokrojoną w grubą kostkę, przyprawy, kostkę rosołową i zalewamy szklanką wody. Dusimy pod przykryciem, co jakiś czas mieszając. Kapusta musi być zupełnie miękka (u mnie zajęło to około 20 minut).

    Na suchą patelnię wysypujemy łyżkę mąki. Podgrzewamy na małym ogniu często mieszając. Mąka powinna leciutko zbrązowieć (nie można doprowadzić do przypalenia).

    Mąkę dosypujemy do kapusty, mieszamy i dusimy razem jeszcze 5 minut.

    Kapusta sprawdza się świetnie z ziemniakami i jajkiem sadzonym.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń