Do góry

Dodatki Przepis na:

Dynia po szwedzku według Ewy Wachowicz

Dynia po szwedzku według Ewy Wachowicz

Autor:

Przepisów i artykułów: 252 Ocena: 1329

Dodano:

Odsłon: 921

Dynia przygotowana na szwedzki sposób, czyli jak ziemniaki Hasselback. Przepis pochodzi z 435. odcinka programu "Ewa gotuje".

Składniki

  • 1 średnia dynia piżmowa
  • oliwa
  • sól
  • świeży rozmaryn
  • 1 ostra papryczka
  • Sos:
  • 1 szklanka świeżej żurawiny lub ½ szklanki suszonej
  • 1 szklanka wody
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • sól
  • pieprz
3-4 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Dynia po szwedzku według Ewy Wachowicz

Przygotowanie

  1. Dynię obrać ze skórki, przeciąć wzdłuż na pół i wydrążyć pestki (można je osuszyć, uprażyć i traktować jako przekąskę). Za pomocą ostrego noża naciąć na całej długości w poprzek, nie docinając do końca (warto pomóc sobie umieszczonymi po bokach drewnianymi patyczkami do szaszłyków). Przełożyć na blachę z papierem do pieczenia. Skropić oliwą, posolić, posypać igiełkami rozmarynu (część można wsunąć w nacięcia). Wstawić na 45 minut do piekarnika rozgrzanego do 45 st. C.

  2. Żurawinę wsypać do garnka. Zalać wodą, posłodzić i ugotować. Następnie odparować do konsystencji sosu.

  3. Upieczoną dynię posypać pokrojoną papryczką. Podawać z sosem żurawinowym.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń