Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dynia przygotowana na szwedzki sposób, czyli jak ziemniaki Hasselback. Przepis pochodzi z 435. odcinka programu "Ewa gotuje".
Pyszne danie obiadowe na każdą okazje. Uwielbiam czerwona kapustę, jest smacz...
Odsłon: 9993
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 9022
Ziemniaki biedaka to bardzo prosty i tani przepis na pożywne danie. Tak przyg...
Odsłon: 6392
Pyszne danie obiadowe na każdą okazje. Uwielbiam czerwona kapustę, jest smacz...
Odsłon: 9993
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 9022
Ziemniaki biedaka to bardzo prosty i tani przepis na pożywne danie. Tak przyg...
Odsłon: 6392
Składniki
Dynię obrać ze skórki, przeciąć wzdłuż na pół i wydrążyć pestki (można je osuszyć, uprażyć i traktować jako przekąskę). Za pomocą ostrego noża naciąć na całej długości w poprzek, nie docinając do końca (warto pomóc sobie umieszczonymi po bokach drewnianymi patyczkami do szaszłyków). Przełożyć na blachę z papierem do pieczenia. Skropić oliwą, posolić, posypać igiełkami rozmarynu (część można wsunąć w nacięcia). Wstawić na 45 minut do piekarnika rozgrzanego do 45 st. C.
Żurawinę wsypać do garnka. Zalać wodą, posłodzić i ugotować. Następnie odparować do konsystencji sosu.
Upieczoną dynię posypać pokrojoną papryczką. Podawać z sosem żurawinowym.