Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dziś zapraszam na dżadżyk turecki czyli jogurt z ogórkiem, czosnkiem i koperkiem. Dżadżyk bardzo przypomina greckie tzatziki i świetnie komponuje się grillowanym mięsem, ale także z pieczonymi warzywami. Turcy przygotowują go z kremowego, gęstego jogurtu i podają go jako dodatek do wszelkiego rodzaju mięs.
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1340
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1796
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 263
Pomysł na grzyby w sosie serowym. Nie muszą to być pieczarki, mogą być boczni...
Odsłon: 584
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1340
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1796
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 263
Pomysł na grzyby w sosie serowym. Nie muszą to być pieczarki, mogą być boczni...
Odsłon: 584
Składniki
Ogórka ścieramy na tarce o grubych oczkach lub kroimy w drobną kostkę, a następnie starannie odciskamy, aby pozbyć się nadmiaru wody. Wkładamy ogórka do miseczki, dodajemy jogurt i mieszamy.
Do ogórka dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz drobno posiekany koperek, wszystko starannie mieszamy i doprawimy do smaku solą morską oraz pieprzem. Przed podaniem dżadżyk skrapiamy oliwą z oliwek.
Dżadżyk świetnie smakuje także jako dodatek do kanapek, frytek, pity lub pizzy. Życzę smacznego! :)