Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dziś zapraszam na dżadżyk turecki czyli jogurt z ogórkiem, czosnkiem i koperkiem. Dżadżyk bardzo przypomina greckie tzatziki i świetnie komponuje się grillowanym mięsem, ale także z pieczonymi warzywami. Turcy przygotowują go z kremowego, gęstego jogurtu i podają go jako dodatek do wszelkiego rodzaju mięs.
Sernik z rodzynkami. W sam raz na Święta. Przepis na dużą blaszkę. Wszystk...
Odsłon: 367
Na stole świątecznym nie może jej zabraknąć.
Odsłon: 1427
Nie ma to jak domowe ciasta zgodzicie się ze mną? ja osobiście uwielbiam piec...
Odsłon: 5593
Proste ciasto makowe na kruchym spodzie z kruszonką na wierzchu. Łatwe do upi...
Odsłon: 266
Sernik z rodzynkami. W sam raz na Święta. Przepis na dużą blaszkę. Wszystk...
Odsłon: 367
Na stole świątecznym nie może jej zabraknąć.
Odsłon: 1427
Nie ma to jak domowe ciasta zgodzicie się ze mną? ja osobiście uwielbiam piec...
Odsłon: 5593
Proste ciasto makowe na kruchym spodzie z kruszonką na wierzchu. Łatwe do upi...
Odsłon: 266
Składniki
Ogórka ścieramy na tarce o grubych oczkach lub kroimy w drobną kostkę, a następnie starannie odciskamy, aby pozbyć się nadmiaru wody. Wkładamy ogórka do miseczki, dodajemy jogurt i mieszamy.
Do ogórka dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz drobno posiekany koperek, wszystko starannie mieszamy i doprawimy do smaku solą morską oraz pieprzem. Przed podaniem dżadżyk skrapiamy oliwą z oliwek.
Dżadżyk świetnie smakuje także jako dodatek do kanapek, frytek, pity lub pizzy. Życzę smacznego! :)