Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dziś zapraszam na dżadżyk turecki czyli jogurt z ogórkiem, czosnkiem i koperkiem. Dżadżyk bardzo przypomina greckie tzatziki i świetnie komponuje się grillowanym mięsem, ale także z pieczonymi warzywami. Turcy przygotowują go z kremowego, gęstego jogurtu i podają go jako dodatek do wszelkiego rodzaju mięs.
Staropolski piernik powinien dojrzewać nawet 2 miesiące. Ale co jeśli nie mas...
Odsłon: 99089
Puszysty piernik last minute, który zrobicie w zaledwie kilka chwil. Wystarcz...
Odsłon: 262
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 5105
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 13745
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5914
Staropolski piernik powinien dojrzewać nawet 2 miesiące. Ale co jeśli nie mas...
Odsłon: 99089
Puszysty piernik last minute, który zrobicie w zaledwie kilka chwil. Wystarcz...
Odsłon: 262
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 5105
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 13745
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5914
Składniki
Ogórka ścieramy na tarce o grubych oczkach lub kroimy w drobną kostkę, a następnie starannie odciskamy, aby pozbyć się nadmiaru wody. Wkładamy ogórka do miseczki, dodajemy jogurt i mieszamy.
Do ogórka dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz drobno posiekany koperek, wszystko starannie mieszamy i doprawimy do smaku solą morską oraz pieprzem. Przed podaniem dżadżyk skrapiamy oliwą z oliwek.
Dżadżyk świetnie smakuje także jako dodatek do kanapek, frytek, pity lub pizzy. Życzę smacznego! :)