Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To bardzo zdrowy i smaczny dżem. Można go zajadać z chlebkiem lub bułeczką. Nadaje się również jako dodatek do mięs.
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1336699
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne śledzie w sosie jogurtowo-koperko...
Odsłon: 4106
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 423243
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 2635
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1336699
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne śledzie w sosie jogurtowo-koperko...
Odsłon: 4106
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 423243
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 2635
Składniki
Przebrać żurawinę leśną i dobrze opłukać.
Włożyć do garnka i zalać 3/4 szklanki wody, następnie smażyć na wolnym ogniu.
Smażyć aż do rozpadnięcia większości owoców.
Dodać do podsmażonej żurawiny leśnej 50 dag cukru kryształu i dobrze wymieszać i dalej smażyć.
Wyparzyć słoiki i zakrętki w piekarniku przez 10 minut w temperaturze 100 stopni C. Gorący dżem nakładać do wyparzonych słoików i od razu zakręcać, pozostawić do całkowitego wystudzenia. Nie trzeba już ich pasteryzować. Z podanej porcji wychodzi 6 słoiczków po dżemie. Smacznego !!!