Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To bardzo zdrowy i smaczny dżem. Można go zajadać z chlebkiem lub bułeczką. Nadaje się również jako dodatek do mięs.
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11014
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6312
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5403
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13279
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 5041
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11014
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6312
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5403
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13279
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 5041
Składniki
Przebrać żurawinę leśną i dobrze opłukać.
Włożyć do garnka i zalać 3/4 szklanki wody, następnie smażyć na wolnym ogniu.
Smażyć aż do rozpadnięcia większości owoców.
Dodać do podsmażonej żurawiny leśnej 50 dag cukru kryształu i dobrze wymieszać i dalej smażyć.
Wyparzyć słoiki i zakrętki w piekarniku przez 10 minut w temperaturze 100 stopni C. Gorący dżem nakładać do wyparzonych słoików i od razu zakręcać, pozostawić do całkowitego wystudzenia. Nie trzeba już ich pasteryzować. Z podanej porcji wychodzi 6 słoiczków po dżemie. Smacznego !!!