Do góry

Dodatki Przepis na:

Dżem z żurawiny leśnej

Dżem z żurawiny leśnej

Autor:

Przepisów i artykułów: 106 Ocena: 896

Dodano:

Odsłon: 2960

To bardzo zdrowy i smaczny dżem. Można go zajadać z chlebkiem lub bułeczką. Nadaje się również jako dodatek do mięs.

Składniki

  • Żurawina leśna 2 kg
  • Cukier kryształ 50 dag
  • Woda 3/4 szklanki
5-6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Dżem z żurawiny leśnej

Przygotowanie

  1. Przebrać żurawinę leśną i dobrze opłukać.

  2. Włożyć do garnka i zalać 3/4 szklanki wody, następnie smażyć na wolnym ogniu.

  3. Smażyć aż do rozpadnięcia większości owoców.

  4. Dodać do podsmażonej żurawiny leśnej 50 dag cukru kryształu i dobrze wymieszać i dalej smażyć.

  5. Wyparzyć słoiki i zakrętki w piekarniku przez 10 minut w temperaturze 100 stopni C. Gorący dżem nakładać do wyparzonych słoików i od razu zakręcać, pozostawić do całkowitego wystudzenia. Nie trzeba już ich pasteryzować. Z podanej porcji wychodzi 6 słoiczków po dżemie. Smacznego !!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń