Dodatki Przepis na:
Przepisów i artykułów: 188 Ocena: 88365
Dodano: 20.06.2020
Odsłon: 2610
3-4 os. | 30 min | łatwe | tanie |
Do miski wlewam jogurt naturalny, dodaję olej, jajko i dokładnie mieszam.
Następnie dodaję proszek dopieczenia, sodę, sól, cukier, sok z cytryny i mieszam, tak żeby jogurt się delikatnie spienił.
Na koniec dodaję mąką i jeszcze przez chwilę mieszam, tak żeby składniki wstępnie się połączyły. Następnie ciasto wyrabiam dłonią w misce przez około 3 minuty.
Gotowego ciasta nie odstawiam aby odpoczęło, tylko od razu formuję bułeczki.
Dłonie maczam w mące, odrywam kawałek ciasta i turlając w dłoniach formuję kulkę (bułeczkę).
Gotową bułeczkę układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Bułeczki na blasze delikatnie spłaszczam dłonią, maluję mlekiem i posypuję nasionkami. Następnie bułeczki nacinam i piekę.
Pieczenie bułek:
Blachę z bułeczkami wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180°C, na środkową półkę i piekę około 23 minut, tak żeby bułeczki się zrumieniły. Długość pieczenia może się różnić w zależności od piekarnika i od wielkości bułek. Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół, bez używania termoobiegu.
Upieczone bułeczki zdejmuję z blachy i dostawiam do wystudzenia.
Bułki są gotowe, życzę udanego wypieku i smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa
Na skróty
Komentarze do przepisu (0)