Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nie przepadam za wołowiną, ale po tej potrawie zmieniam zdanie i zaczynam czę...
Odsłon: 72
Nie przepadam za wołowiną, ale po tej potrawie zmieniam zdanie i zaczynam czę...
Odsłon: 72
Składniki
Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Porządnie ubić tłuczkiem. Przestudzić.. Dodać łyżkę masła, pieprz czarny świeżo mielony, jajka i mąkę ziemniaczaną. Wyrobić masę ręką. Masa ma być elastyczna. Jeśli jest zbyt luźna dodać jeszcze mąki . Pokrojoną w kostkę cebulę zeszklić na oleju rzepakowym. Dodać oczyszczone, umyte, osuszone i starte na tarce o dużych oczkach pieczarki. Smażyć aż sos w dużej części wyparuje. Przestudzić. Dodać sól do smaku, pieprz czarny świeżo mielony, bułkę tartą i drobniutko pokrojony koperek. Wymieszać. Z masy ziemniaczanej robić kule. Spłaszczać na ręce. Nakładać farsz pieczarkowy i zalepiać. Robić ponownie kule i spłaszczać. Czynność powtarzać do wyczerpania składników. Smażyć na złoty kolor na oleju rzepakowym. Sos czosnkowy - wszystkie składniki wymieszać. Pozostawić na ok 15 min, żeby smaki się połączyły. Placki podawać z sosem. Smacznego.