Do góry

Dodatki Przepis na:

Fasolka szparagowa z pieczarkami

Fasolka szparagowa z pieczarkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 182 Ocena: 1994

Dodano:

Odsłon: 2743

Fasolka szparagowa z pieczarkami i cebulą to pyszne połączenie smaków, wspaniała przystawka lub szybkie danie obiadowe. Tak przyrządzona fasolka to świetny dodatek np. do jajka sadzonego, ziemniaków i kefiru, można ją również podać z makaronem lub jako samodzielną przekąske na lato.

Składniki

  • 500 g fasolki szparagowej
  • 500 g pieczarek
  • 150 g startego żółtego sera
  • 2 cebule
  • olej do smażenia
  • szczypta suszonej bazylii
  • szczypta suszonego oregano
  • czarny pieprz
  • sól
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Fasolka szparagowa z pieczarkami

Przygotowanie

  1. Z umytej fasolki odcinamy końcówki z ogonkami a większe sztuki przekrawamy na pół.
    Do garnka z lekko osolonym wrzątkiem wrzucamy fasolkę i gotujemy ją około 15 minut pod przykryciem, ugotowaną fasolkę odcedzamy.

  2. Obraną cebulę drobno siekamy a oczyszczone pieczarki kroimy w plasterki.
    Do dużego garnka z rozgrzanym tłuszczem wrzucamy posiekaną cebulkę i delikatnie ją rumienimy od czasu do czasu mieszając, dodajemy pokrojone pieczarki i wszystko smażymy do momentu aż woda powstała z pieczarek odparuje. Do podsmażonych pieczarek dodajemy ugotowaną fasolkę i wszystko chwilę razem podsmażamy pod koniec smażenia całość doprawiamy solą, czarnym pieprzem, bazylią i oregano, mieszamy i zdejmujemy z ognia. Tak przygotowaną fasolkę z pieczarkami uładamy na talerzach i posypujemy startym żółtym serem.

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń