Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Propozycja na koper włoski. Pasuje do ryżu, makaronu, jako dodatek do mięsnych dań.
Składniki
Fenkuły umyłem, odkroiłem zielone listki. Bulwy fenkułów i połówki cebuli pokroiłem w piórka. Pomidory umyłem, pozbawiłem trzpieni. Na patelni rozgrzałem olej. Na słabym ogniu podsmażyłem na nim fenkuły, następnie dołożyłem cebulę i usmażyłem wszystko na złoto. Dodałem rozgnieciony ząbek czosnku.
Połowę pomidorów pokroiłem na ósemki. Resztę pokroiłem w kostkę i wrzuciłem na patelnię razem z tymiankiem, pietruszką i niewielką ilością listków fenkuła. Dusiłem wszystko pod przykryciem 5 minut. Przyprawiłem solą, pieprzem, szafranem i sokiem z cytryny. Do warzyw na patelni dodałem ósemki pomidorów, całość jeszcze raz pogrzałem. Przed podaniem posypałem posiekanymi listkami fenkuła.