Dodatki Przepis na:
Przepisów i artykułów: 1658 Ocena: 26182
Dodano: 02.01.2017
Odsłon: 9361
> 6 os. | > 60 min | średnie | przystępne |
wykonanie:
Wymyte, osuszone filety łącznie ze skórą dobrze nacieramy mieszaniną przypraw.
Nacieramy przyprawami z obu stron.
Moczymy w ciepłej osolonej wodzie osłonki białkowe o średnicy 100-120 mm.
Zwijamy ścisło natarty przyprawami filet razem ze skórą i wciskamy do osłonki białkowej.
Oba końce osłonki zawiązujemy mocno.
Osznurowujemy jak na zdjęciu.
Parzymy w temp. 90 stopni Celsjusza 10 minut i obniżamy temperaturę do 75-78 stopni Celsjusza, i parzymy jeszcze 20 minut.
Po sparzeniu wieszamy na kiju do ostudzenia i osuszenia na 24 godziny.
Wędzimy 2 godziny w temperaturze 50-60 stopni C. na zrębkach typu borniak olcha/buk.
Po uwędzeniu studzimy na kiju i ostudzone wkładamy do lodówki na kilka godzin. Filet z kurczaka jest w środku, po bokach są kawałki schabu.
Polecam :)
Na skróty
Komentarze do przepisu (4)

Docherro 02 stycznia 2017Zgłoś do usunięcia
Witaj Mariola,dlaczego zmieniłaś nicka? Odpowiedzi: 3 ▼0 Kto głosował? | Odpowiedz