Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
UWAGA: wędzenie metodą garnkową, która ma inną procedurę wędzenia niż w tradycyjnej wędzarni. Jednego nie opłaca się robić, bo jest przepyszny i szybko znika :)
Proste zrazy z szynki wieprzowej z ogórkiem , kiełbasą cebulą i boczkiem wędz...
Odsłon: 72
Nie chcę się powtarzać z łososiem, powiem tylko, że jedni go kochają, a drudz...
Odsłon: 119
Proste zrazy z szynki wieprzowej z ogórkiem , kiełbasą cebulą i boczkiem wędz...
Odsłon: 72
Nie chcę się powtarzać z łososiem, powiem tylko, że jedni go kochają, a drudz...
Odsłon: 119
Składniki
wykonanie: Wymyte, osuszone filety łącznie ze skórą dobrze nacieramy mieszaniną przypraw.
Nacieramy przyprawami z obu stron.
Moczymy w ciepłej osolonej wodzie osłonki białkowe o średnicy 100-120 mm.
Zwijamy ścisło natarty przyprawami filet razem ze skórą i wciskamy do osłonki białkowej.
Oba końce osłonki zawiązujemy mocno.
Osznurowujemy jak na zdjęciu.
Parzymy w temp. 90 stopni Celsjusza 10 minut i obniżamy temperaturę do 75-78 stopni Celsjusza, i parzymy jeszcze 20 minut.
Po sparzeniu wieszamy na kiju do ostudzenia i osuszenia na 24 godziny.
Wędzimy 2 godziny w temperaturze 50-60 stopni C. na zrębkach typu borniak olcha/buk.
Po uwędzeniu studzimy na kiju i ostudzone wkładamy do lodówki na kilka godzin. Filet z kurczaka jest w środku, po bokach są kawałki schabu.
Polecam :)