Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dziś wielki post w planach miałam pieczarkową ale zrobię ją jutro. Dziś syn zażyczył se frytek powiedział tak : " mamo zrób frytki ale te co ty nam często robisz no wiesz te kamyczki ", więc nie długo myślałam i wzięłam się za obieranie ziemniaków i przygotowanie kamyczków. Nie wiele osób zna taki rodzaj frytek u mnie dzieci nimi się zajadają bardziej niż tradycyjnymi.
Zapiekanka z makaronu spaghetti z dużą ilością sera i wędzonej szynki to dani...
Odsłon: 3005
Pieczona owsianka brownie to wyjątkowo sycące, pełne odżywczych składników śn...
Odsłon: 221
Włoskie kluseczki ziemniaczane z dynią i pesto z suszonych pomidorów, zapieka...
Odsłon: 53
Zapiekanka z makaronu spaghetti z dużą ilością sera i wędzonej szynki to dani...
Odsłon: 3005
Pieczona owsianka brownie to wyjątkowo sycące, pełne odżywczych składników śn...
Odsłon: 221
Włoskie kluseczki ziemniaczane z dynią i pesto z suszonych pomidorów, zapieka...
Odsłon: 53
Składniki
Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę jak do zupy, ( może być większa kostka ). Umyte osuszyć na durszlaku aby wyciekła z nich woda, w między czasie w głębokiej patelni postawić olej aby się rozgrzał.
Tak przygotowane kamyczki wrzucać na rozgrzany olej ( ja wrzucałam na dwa razy ) i smażyć do pokazania się złotego koloru, kamyczki co jakiś czas obracać górę do dołu i tak na przemian.
Usmażone kamyczki wyciągać za pomocą łyżki cedzakowej aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Przełożyć na talerz i obsypać solą lub przyprawą do ziemniaków.
Takie frytki kamyczki nadają się do jedzenia z solą lub przyprawą do ziemniaków, keczupem, sosem ulubionym jak również jako dodatek do dania głównego.