Przysmak z golonki wieprzowej, parzony. Idealny do kanapek, bardzo smaczny.
Golonka wieprzowa.
Składniki
- Surowiec:
- mięso z tylnej golonki wieprzowej 1 kg
- osłonka barierowa (termokurczliwa)
- woda zimna 125 ml
- Przyprawy na 1 kg mięsa:
- peklosól 18 g
- sos sojowy 4 łyżki
- papryka ostra 2 g
- papryka słodka 2 g
- pieprz czarny 3 g
- czosnek 3 g
- żelatyna 3 łyżki stołowe
Składniki
- Surowiec:
- mięso z tylnej golonki wieprzowej 1 kg
- osłonka barierowa (termokurczliwa)
- woda zimna 125 ml
- Przyprawy na 1 kg mięsa:
- peklosól 18 g
- sos sojowy 4 łyżki
- papryka ostra 2 g
- papryka słodka 2 g
- pieprz czarny 3 g
- czosnek 3 g
- żelatyna 3 łyżki stołowe

Etapy przygotowania
Mięso z golonki wieprzowej, bez skóry, kroimy w kawałki o wielkości około 4 cm/4 cm. Kawałki golonki wkładamy do większej miski, dodajemy sól peklową i sos sojowy, dokładnie mieszamy kilka minut.

Wymieszane kawałki golonki umieszczamy w pojemniku i wstawiamy do lodówki na 48 godzin. Po 24 godzinach proponuję jeszcze raz wymieszać.

Po okresie peklowania dodajemy żelatynę i pozostałe suche przyprawy wymieszane w 125 ml zimnej wody. Dokładnie mieszamy około 10 minut. Wymieszanym farszem napełniamy osłonkę barierową, masujemy w celu pozbawienia miejsc z powietrzem. Zawiązujemy ścisło.

W między czasie nagrzewamy wodę do 80 stopni Celsjusza, wkładamy baton z golonką i parzymy 4 godziny w temperaturze 75-80 stopni Celsjusza.

Po procesie parzenia studzimy 15 minut w zimnej wodzie.

Po ostudzeniu w zimnej wodzie wieszamy w pozycji pionowej i poddajemy dalszemu chłodzeniu do temperatury poniżej 15 stopni Celsjusza. Przechowujemy w lodówce. Smacznego!!!

Przepis w Waszym wykonaniu (6)


Komentarze do przepisu (6)
Ostatnio komentowane przepisy

Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 179

Inspirację na ten przepyszny filet z kaczki, zaczerpnąłem ze strony House of...
Odsłon: 82

Przepis dnia
Kuchnia szwedzka jest w Polsce stosunkowo mało znana, ale każdy, kto kiedykol...
Odsłon: 820
Przepis na pyszne i aromatyczne ciasteczka z wiórkami kokosowymi, które są sz...
Odsłon: 3710
Ostatnio komentowane przepisy

Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 179

Inspirację na ten przepyszny filet z kaczki, zaczerpnąłem ze strony House of...
Odsłon: 82

Przepis dnia
Kuchnia szwedzka jest w Polsce stosunkowo mało znana, ale każdy, kto kiedykol...
Odsłon: 820
Przepis na pyszne i aromatyczne ciasteczka z wiórkami kokosowymi, które są sz...
Odsłon: 3710



Składniki
- Surowiec:
- mięso z tylnej golonki wieprzowej 1 kg
- osłonka barierowa (termokurczliwa)
- woda zimna 125 ml
- Przyprawy na 1 kg mięsa:
- peklosól 18 g
- sos sojowy 4 łyżki
- papryka ostra 2 g
- papryka słodka 2 g
- pieprz czarny 3 g
- czosnek 3 g
- żelatyna 3 łyżki stołowe
Mięso z golonki wieprzowej, bez skóry, kroimy w kawałki o wielkości około 4 cm/4 cm. Kawałki golonki wkładamy do większej miski, dodajemy sól peklową i sos sojowy, dokładnie mieszamy kilka minut.
Wymieszane kawałki golonki umieszczamy w pojemniku i wstawiamy do lodówki na 48 godzin. Po 24 godzinach proponuję jeszcze raz wymieszać.
Po okresie peklowania dodajemy żelatynę i pozostałe suche przyprawy wymieszane w 125 ml zimnej wody. Dokładnie mieszamy około 10 minut. Wymieszanym farszem napełniamy osłonkę barierową, masujemy w celu pozbawienia miejsc z powietrzem. Zawiązujemy ścisło.
W między czasie nagrzewamy wodę do 80 stopni Celsjusza, wkładamy baton z golonką i parzymy 4 godziny w temperaturze 75-80 stopni Celsjusza.
Po procesie parzenia studzimy 15 minut w zimnej wodzie.
Po ostudzeniu w zimnej wodzie wieszamy w pozycji pionowej i poddajemy dalszemu chłodzeniu do temperatury poniżej 15 stopni Celsjusza. Przechowujemy w lodówce. Smacznego!!!
Mistrzyni <3
Przepyszna..mniam...:)
Domowa wędlina jest najlepsza :)
Mariolu u Ciebie coś konkretnego, pysznego i bez konserwantów.:)
Pysznie wygląda, jesteś mistrzynią domowych wędlin ;-D