Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Granola jest mieszanką płatków zbożowych, orzechów, pestek i suszonych owoców. Wszystko obficie polane i zmieszane z miodem i sokiem owocowym, po czym zapieczone do chrupkości. Przygotowałam granolę cytrusową z rozgrzewającym imbirem i aromatyczną nutą skórki cytrusowej. Granolę podajemy z jogurtem lub mlekiem, a dopełnieniem wartościowego posiłku mogą być świeże owoce. Uwielbiam do takiego śniadania dodać świeże lub mrożone maliny, jeżyny, borówki lub po prostu banana.
Przepis dnia
Włoska zupa fasolowa.
Odsłon: 4556
Przepis dnia
Polecam na kolację.
Odsłon: 718
Polecam. Botwinka pachnie wiosną.
Odsłon: 314
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 14618
Babka kawowa to idealne ciasto na Wielkanoc, ale i na inne okazje. Jest przep...
Odsłon: 34
Przepis dnia
Włoska zupa fasolowa.
Odsłon: 4556
Przepis dnia
Polecam na kolację.
Odsłon: 718
Polecam. Botwinka pachnie wiosną.
Odsłon: 314
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 14618
Babka kawowa to idealne ciasto na Wielkanoc, ale i na inne okazje. Jest przep...
Odsłon: 34
Składniki
Przygotowanie Do miski wsypujemy płatki. Dodajemy posiekane migdały i orzechy, ziarna, żurawinę, szczyptę soli. Ścieramy skórkę z pomarańczy ( uprzednio sparzona ), a sok wyciskamy. Imbir obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o najmniejszych oczkach. Wszystkie składniki zalewamy miodem i sokiem z pomarańczy, dokładnie mieszamy. Płaską blachę wykładamy papierem do pieczenie, a piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C. Składniki na granolę wykładamy równomiernie na blaszkę. Pieczemy do chrupkości przez 20-25 minut, mieszając co 5-10 minut. Pod koniec pieczenia dosypujemy rodzynki. Następnie odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Z czasem studzenia płatki będą nabierały twardości. Granolę przechowujemy w słoiku lub pojemniku, puszcze. Smacznego.