Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Meksykański sos, który stanowi cudowny dodatek do nachosów. Świetnie smakuje również podany na grzance z dodatkiem pokrojonych w kosteczkę pomidorów. Gotową pastę guacamole można dostać w niemal każdym sklepie spożywczym, ale nie może się on równać smakiem i aromatem z sosem domowej roboty. Jego przygotowanie zajmie Wam dosłownie chwilę. Zobaczcie, jakie to proste!
Składniki
Awokado dokładnie umyj i przekrój na pół, wzdłuż pestki w środku i rozdziel na dwie połówki. Usuń ją, a następnie łyżką wydrąż miąższ. Możesz również delikatnie zdjąć palcami twardą skórkę. Najlepszym wyborem będzie dojrzałe i duże rozmiarowo awokado, typu Hass lub zwykłe zielone. Każdą z połówek awokado ugniataj kawałek po kawałku przy pomocy widelca.
Następnie obierz ząbek czosnku i przeciśnij przez praskę, prosto do ugniecionego miąższu z awokado. Dodaj sporą garść świeżo posiekanej kolendry lub ewentualnie natki pietruszki.
W międzyczasie wyduś sok z jednej limonki. Opcjonalnie może być sok z cytryny. Dodaj go do miąższu, a następnie dodaj oliwę z oliwek. Całość dokładnie wymieszaj. Bardzo ważne jest to, by sok z limonki lub cytryny dodać możliwie jak najszybciej. Dzięki temu miąższ z awokado zachowa swój piękny oraz świeży kolor i nie zrobi się szary.
Obierz i pokrój czerwoną cebulę na drobną kosteczkę. Dodaj do przygotowanego miąższu z awokado. Przypraw całość solą, pieprzem i papryką.
Gotową bazę guacamole umieść na ozdobnym talerzu lub półmisku. Podawaj bezpośrednio od razu po przygotowaniu lub po schłodzeniu w lodówce. Pastę guacamole podawaj z chipsami kukurydzianymi, czyli nachosami. Pastę można również jeść z plackami z tortilli lub z warzywami.