Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Witam serdecznie Propozycja na upieczenie gwiazdy z ciasta drożdżowego która pięknie będzie wyglądała na naszym świątecznym stole. Dodatkowo gwiazda jest bardzo smaczna, w smaku przypomina chałkę.
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 1397
Rozgrzewający napój z imbirem, pyłkiem pszczelim, limonką i anyżem. To świetn...
Odsłon: 65
Przepis dnia
Smaczek teścia to danie, którego nikt nie odmówi. W dodatku pysznie miękkie m...
Odsłon: 12251
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 1397
Rozgrzewający napój z imbirem, pyłkiem pszczelim, limonką i anyżem. To świetn...
Odsłon: 65
Przepis dnia
Smaczek teścia to danie, którego nikt nie odmówi. W dodatku pysznie miękkie m...
Odsłon: 12251
Składniki
Jeżeli opis nie jest wystarczająco dokładny to zapraszam do obejrzenia filmiku Najpierw przygotuję rozczyn: Do miski rozkruszam drożdże , dodaję około 1 łyżeczki cukru ( przyśpieszy fermentację ), około 50 ml letniego mleka , jedną dużą łyżkę mąki pszennej. Wszystko razem mieszam, miskę nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na około 15 minut , rozczyn powinien stać się puszysty jak pianka .
Gdy rozczyn mam gotowy przygotuje ciasto: Do gotowego rozczynu dodaję: mąkę, cukier, mleko, jajko + żółtko, sól, cukier waniliowy. Składniki mieszam w misce łyżką aby wstępnie się połączyły. Następnie dodaję roztopione i przestudzone masło i nadal wyrabiam ciasto łyżką w misce aż tłuszcz wchłonie się w ciasto. Następnie ciasto wykładam na blat lekko podsypany mąką i wyrabiam przez około 4 minuty tak aby ciasto stało się gładkie i nie kleiło się do dłoni. Wyrobione ciasto wkładam do miski lekko oprószonej mąką, nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 40 minut – tak żeby podwoiło swoją objętość.
Przygotowanie gwiazdy – dzielenie ciasta: Wyrośnięte ciasto wykładam na blat lekko podsypany mąką i przerabiam kilka razy. Następnie ciasto dzielę na dwie równe części (najlepiej po podzieleniu sprawdzić na wadze czy ciasto równo podzieliliśmy) w moim przypadku każdy kawałek miał około 550 gramów. Jeden kawałek ciasta dzielę na pięć równych części – tak żeby każdy kawałek miał po około 110 gramów. Z drugiego kawałka odcina 1/3 ciasta (około 180g) i odkładam. Pozostałe ciasto dzielę na 5 równych części – każdy kawałek w moim przypadku ma po około 75 gramów. Teraz z każdego kawałka ciasta formuję kulkę (dokładnie pokazałam jak formowałam kulki na filmiku). Uformowane kulki układam na blacie podsypanym mąką, należy zwrócić uwagę aby większe kulki nie pomieszały się z mniejszymi, najlepiej układać je osobno. Następnie nakrywam je ściereczką i pozostawiam na około 20 minut- dzięki temu troszkę podrosną i łatwiej będzie je rozwałkować.
Po około 20 minutach – wałkowanie: Najpierw rozwałkowuję pięć placków z większych kulek tak żeby miały średnicę około 22 centymetrów. Rozwałkowany placek odkładam na bok na blat podsypanym mąką. Gdy mam już rozwałkowane pięć placków zaczynam je układać. Pierwszy placek dokładnie smaruję od góry (za pomocą pędzelka) roztopionym i przestudzonym masłem i kładę na niego drugi placek, znowu smaruję go od góry masłem i kładę kolejny placek i tak aż ułożę wszystkie placki. Ostatniego placka już nie smaruję od góry masłem. Tak ułożone placki przekładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Następnie placki nacinam na krzyż i jeszcze raz na krzyż pod skosem, pozostawiając dookoła 1,5 centymetra nienaciętego ciasta. Po nacięciu mam 8 trójkątów łączących się w środku. Teraz każdy trójkącik z osobna z każdej warstwy wywijam na zewnątrz, tworząc gwiazdę z pustym środkiem.
Następnie rozwałkowuję pięć mniejszych kulek na placki o średnicy około 16 centymetrów – tak żeby mieściły się w środku gwiazdy. Po rozwałkowaniu postępuję tak samo jak z poprzednimi plackami smaruję je masłem i układam jeden na drugim. Ułożone przenoszę na blachę i wkładam do środka gwiazdy. Nacinam je jak poprzednio tylko z tą różnicą że nie w tych samych miejscach a przesunięte w bok tak żeby trójkąty po wywinięciu były w przerwach między poprzednimi trójkątami. Po nacięciu każdy trójkącik z osobna z każdej warstwy wywijam na zewnątrz, tworząc gwiazdę z pustym środkiem.
Kończenie gwiazdy: Ostatni kawałek ciasta (ten największy 180g) formuję w kulkę i wkładam w środek gwiazdy delikatnie spłaszczając aby przykrył cały środek. Tak przygotowaną gwiazdę nakrywam ściereczką i pozostawiam do wyrośnięcia na około 15 minut.
Zdjęcie
Pieczenie gwiazdy: Przed pieczeniem gwiazdę maluję rozmąconym białkiem i posypuję płatkami migdałowymi i cukrem perlistym. Blachę wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na środkową półkę. Gwiazdę piekłam około 25 minut w piekarniku ogrzewanym od góry i dołu bez używania termoobiegu.
Zdjęcie
Porada: Jeżeli w kuchni jest chłodno to miskę możemy wstawić do lekko nagrzanego piekarnika do około 30 stopni (wyłączyć grzanie ) i pozostawić ciasto do wyrośnięcia .