Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zapraszam na ciepły podwieczorek. Niespodziewany gość w dom, serniczki na stó...
Odsłon: 2525
Pierożki z surowym mięsem mielonym w środku, podane z dodatkiem gęstej, kwaśn...
Odsłon: 2988
Szybkie i smaczne placuszki bananowe z serkiem wiejskim, idealne na ciepłe śn...
Odsłon: 101999
Przepis na ciasto z malinami, które jest szybkie i proste w wykonaniu. Świetn...
Odsłon: 6386
Zapraszam na ciepły podwieczorek. Niespodziewany gość w dom, serniczki na stó...
Odsłon: 2525
Pierożki z surowym mięsem mielonym w środku, podane z dodatkiem gęstej, kwaśn...
Odsłon: 2988
Szybkie i smaczne placuszki bananowe z serkiem wiejskim, idealne na ciepłe śn...
Odsłon: 101999
Przepis na ciasto z malinami, które jest szybkie i proste w wykonaniu. Świetn...
Odsłon: 6386
Składniki
Ciecierzycę zalać letnią wodą i odstawić na około 10 godzin do namoczenia. Wody powinno być objętościowo co najmniej trzy razy więcej niż suchej ciecierzycy.
Namoczoną ciecierzycę odcedzić, zalać świeżą wodą, ugotować do miękkości i wystudzić, pozostawiając wodę, w której się gotowała.
Sezam uprażyć na suche patelni pilnując, aby się nie przypalił, a następnie zblendować.
Do sezamu dodać czosnek oraz sok z cytryny i ponownie zblendować.
Jako ostatni składnik dodać ciecierzycę i kilka łyżek wody, w której się gotowała, i jeszcze raz zblendować.
Jeżeli humus jest zbyt suchy, można dodać więcej wody, która została po gotowaniu ciecierzycy.
Gotowe!