Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smażona ryba w warzywach i sosie pomidorowym. Można ją przygotować kilka dni...
Odsłon: 1039
Czerwona papryka nadziewana mięsem mielonym, ryżem i warzywami duszonymi w so...
Odsłon: 4439
Z ryżu, pomidorów, czosnku i natki możemy wyczarować pyszną, aromatyczną potr...
Odsłon: 457
Czy można przygotować lasagne bez makaronu? Jeśli najdzie cię nagła chęć na t...
Odsłon: 2947
Do przygotowania tych lodów wystarczy 1 minuta oraz 3 proste składniki: mrożo...
Odsłon: 38758
Smażona ryba w warzywach i sosie pomidorowym. Można ją przygotować kilka dni...
Odsłon: 1039
Czerwona papryka nadziewana mięsem mielonym, ryżem i warzywami duszonymi w so...
Odsłon: 4439
Z ryżu, pomidorów, czosnku i natki możemy wyczarować pyszną, aromatyczną potr...
Odsłon: 457
Czy można przygotować lasagne bez makaronu? Jeśli najdzie cię nagła chęć na t...
Odsłon: 2947
Do przygotowania tych lodów wystarczy 1 minuta oraz 3 proste składniki: mrożo...
Odsłon: 38758
Składniki
Ciecierzycę zalać letnią wodą i odstawić na około 10 godzin do namoczenia. Wody powinno być objętościowo co najmniej trzy razy więcej niż suchej ciecierzycy.
Namoczoną ciecierzycę odcedzić, zalać świeżą wodą, ugotować do miękkości i wystudzić, pozostawiając wodę, w której się gotowała.
Sezam uprażyć na suche patelni pilnując, aby się nie przypalił, a następnie zblendować.
Do sezamu dodać czosnek oraz sok z cytryny i ponownie zblendować.
Jako ostatni składnik dodać ciecierzycę i kilka łyżek wody, w której się gotowała, i jeszcze raz zblendować.
Jeżeli humus jest zbyt suchy, można dodać więcej wody, która została po gotowaniu ciecierzycy.
Gotowe!