Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Owsianka z kurkumą – złoto nie tylko dla jelit, ale również serca i mózgu. Kt...
Odsłon: 19
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 488
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 1991
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3979
Owsianka z kurkumą – złoto nie tylko dla jelit, ale również serca i mózgu. Kt...
Odsłon: 19
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 488
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 1991
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3979
Składniki
Ciecierzycę zalać letnią wodą i odstawić na około 10 godzin do namoczenia. Wody powinno być objętościowo co najmniej trzy razy więcej niż suchej ciecierzycy.
Namoczoną ciecierzycę odcedzić, zalać świeżą wodą, ugotować do miękkości i wystudzić, pozostawiając wodę, w której się gotowała.
Sezam uprażyć na suche patelni pilnując, aby się nie przypalił, a następnie zblendować.
Do sezamu dodać czosnek oraz sok z cytryny i ponownie zblendować.
Jako ostatni składnik dodać ciecierzycę i kilka łyżek wody, w której się gotowała, i jeszcze raz zblendować.
Jeżeli humus jest zbyt suchy, można dodać więcej wody, która została po gotowaniu ciecierzycy.
Gotowe!