Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5640
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1123
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12232
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5167
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1542
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5640
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1123
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12232
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5167
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1542
Składniki
Ciecierzycę zalać letnią wodą i odstawić na około 10 godzin do namoczenia. Wody powinno być objętościowo co najmniej trzy razy więcej niż suchej ciecierzycy.
Namoczoną ciecierzycę odcedzić, zalać świeżą wodą, ugotować do miękkości i wystudzić, pozostawiając wodę, w której się gotowała.
Sezam uprażyć na suche patelni pilnując, aby się nie przypalił, a następnie zblendować.
Do sezamu dodać czosnek oraz sok z cytryny i ponownie zblendować.
Jako ostatni składnik dodać ciecierzycę i kilka łyżek wody, w której się gotowała, i jeszcze raz zblendować.
Jeżeli humus jest zbyt suchy, można dodać więcej wody, która została po gotowaniu ciecierzycy.
Gotowe!