Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Roladki z tortilli z szynką i serem żółtym zapiekane w piekarniku to ekspreso...
Odsłon: 475
Kostka krakowska to przepis, który trochę na mnie czekał, ponieważ w żadnym s...
Odsłon: 567
Roladki z tortilli z szynką i serem żółtym zapiekane w piekarniku to ekspreso...
Odsłon: 475
Kostka krakowska to przepis, który trochę na mnie czekał, ponieważ w żadnym s...
Odsłon: 567
Składniki
Ciecierzycę zalać letnią wodą i odstawić na około 10 godzin do namoczenia. Wody powinno być objętościowo co najmniej trzy razy więcej niż suchej ciecierzycy.
Namoczoną ciecierzycę odcedzić, zalać świeżą wodą, ugotować do miękkości i wystudzić, pozostawiając wodę, w której się gotowała.
Sezam uprażyć na suche patelni pilnując, aby się nie przypalił, a następnie zblendować.
Do sezamu dodać czosnek oraz sok z cytryny i ponownie zblendować.
Jako ostatni składnik dodać ciecierzycę i kilka łyżek wody, w której się gotowała, i jeszcze raz zblendować.
Jeżeli humus jest zbyt suchy, można dodać więcej wody, która została po gotowaniu ciecierzycy.
Gotowe!