Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Często robię humus. Ta świetna i łatwa do zrobienia pasta do kanapek zadomowiła się już u nas na stałe. Może być z różnymi dodatkami. Dziś proponuj z papryką.
Zupa szparagowa z cukinią, szpinakiem i pulpecikami. Pulpety przygotowałam ze...
Odsłon: 79
Seler często pomijany jest w diecie, a ma on w sobie dużo wapnia i potasu, za...
Odsłon: 92
Zupa szparagowa z cukinią, szpinakiem i pulpecikami. Pulpety przygotowałam ze...
Odsłon: 79
Seler często pomijany jest w diecie, a ma on w sobie dużo wapnia i potasu, za...
Odsłon: 92
Składniki
Ciecierzycę namoczyć na noc. Napęcznieje i podwoi objętość. Następnego dnia ugotować. Odcedzić wodę. Paprykę umyć. Przekroić na pół. Usunąć gniazda nasienne i upiec. Jeszcze gorącą zamknąć w woreczku foliowym. Dzięki temu zabiegowi łatwo zejdzie skórka Przygotować tahini. W tym celu sezam podprażyć na patelni. Często mieszać, aby się nie przypalił. Potem zblendować na pastę z łyżką oliwy i szczyptą soli. Powinno wyjść jakieś 4-5 łyżek tahini. Tyle akurat potrzeba do humusu. Do blendera wrzucić ciecierzycę, pastę tahini, sok z cytryny, oliwę, upieczoną i pozbawioną skórki paprykę, szklankę wody, sól, pieprz, słodką paprykę. Całość zblendować. Pasta gotowa.