Do góry

Dodatki Przepis na:

Humus paprykowy

Humus paprykowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 528 Ocena: 7703

Dodano:

Odsłon: 269

Często robię humus. Ta świetna i łatwa do zrobienia pasta do kanapek zadomowiła się już u nas na stałe. Może być z różnymi dodatkami. Dziś proponuj z papryką.

Składniki

  • 1 czerwona papryka
  • 1 szkl. suchej ciecierzycy
  • 4 łyżki oliwy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól, pieprz, słodka papryka
  • 1 szkl. zimnej wody mineralnej
  • pasta tahini:
  • 1 szkl. sezamu
  • 1 łyżka oliwy
  • szczypta soli
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Humus paprykowy

Przygotowanie

  1. Ciecierzycę namoczyć na noc. Napęcznieje i podwoi objętość. Następnego dnia ugotować. Odcedzić wodę.
    Paprykę umyć. Przekroić na pół. Usunąć gniazda nasienne i upiec. Jeszcze gorącą zamknąć w woreczku foliowym. Dzięki temu zabiegowi łatwo zejdzie skórka
    Przygotować tahini. W tym celu sezam podprażyć na patelni. Często mieszać, aby się nie przypalił. Potem zblendować na pastę z łyżką oliwy i szczyptą soli. Powinno wyjść jakieś 4-5 łyżek tahini. Tyle akurat potrzeba do humusu.
    Do blendera wrzucić ciecierzycę, pastę tahini, sok z cytryny, oliwę, upieczoną i pozbawioną skórki paprykę, szklankę wody, sól, pieprz, słodką paprykę. Całość zblendować. Pasta gotowa.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń