Do góry

Dodatki Przepis na:

Jajka marynowane (do ramenu)

Jajka marynowane (do ramenu)

Autor:

Przepisów i artykułów: 274 Ocena: 2360

Dodano:

Odsłon: 66

Jajka marynowane w sosie sojowym to tradycyjny dodatek do ramenu. Jeśli jeszcze nie próbowaliście, sprawdźcie koniecznie.

Składniki

  • Jajko - 4szt
  • Woda - 100ml
  • Sos sojowy - 100ml
  • Mirin - 50ml*
  • Imbir - łyżka posiekanego
  • * Mirin jest w Polsce trudny do dostania, więc jako zmiennik:
  • Ocet - 40ml
  • Cukier - 1 łyżeczka
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Jajka marynowane (do ramenu)

Przygotowanie

  1. Wodę gotujemy i odstawiamy do wystudzenia. Mieszamy z sosem sojowym, octem, cukrem i imbirem.

    Jajka dotujemy na miękko:
    Do garnka wkładamy jajka, zalewamy wodą i gotujemy. Od momentu zagotowania się wody gotujemy 3,5 - 5 minut (w zależności od wielkości jaj). Ja miałam jajka średnie, więc gotowałam 4 minuty. Po tym czasie jajka przelewamy obficie zimną wodą, aby zatrzymać proces gotowania.

    Jajka obieramy i wkładamy do zalewy. Powinny marynować się co najmniej 10 godzin, a najlepiej całą dobę.

  2. Tak przygotowane jajka świetnie sprawdzą się jako dodatek do ramenu.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

konhambos 15 września Lubie, ale nigdy nie robilam, nie wiedzialam, ze to takie proste, a poza tym mirin jest u nas wszedzie dostepny, wiec musze wypróbowac.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń