Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeśli chcecie ugotować ryż, aby wyglądał pięknie na talerzu, a jednocześnie był ugotowany tak jak w restauracji bez użycia garnka do gotowania ryżu, mój przepis będzie idealnym rozwiązaniem. Jest sprawdzony i można na nim polegać. Minimum wysiłku, maximum efektu. Warto wprowadzić ryż dziki do jadłospisu, bo ma większą zawartość białka i błonnika niż ryż biały, poza tym zawiera antocyjan, który opóźnia starzenie, chroni przed nowotworami i miażdżycą. Zawiera miedź oraz cynk w sporej ilości.
Papryka pieczona z cebulą może być spożyta na mnóstwo sposobów: od podania ja...
Odsłon: 128
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1585
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 326
Papryka pieczona z cebulą może być spożyta na mnóstwo sposobów: od podania ja...
Odsłon: 128
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1585
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 326
Składniki
Odmierzamy ryż w naczyniu, które będzie nam służyło do ustalenia proporcji wody do ryżu. U mnie to była filiżanka do tureckiej kawy, w której mieściło się 60 g ryżu. Jeśli wybierzecie sobie jakiekolwiek naczynie, tym samym naczyniem trzeba będzie odmierzyć 3 razy tyle wody co ryżu, czyli proporcja 1:3 ( 1 miarka ryżu, 3 miarki wody)
Ryż płuczemy pod bieżącą wodą przez około 30 sekund na sitku.
Sypiemy ryż do garnka i zalewamy potrójną ilością zimnej wody w stosunku do ryżu. Wrzucamy ziarno kardamonu. Jeśli robimy ryż dla większej ilości osób, wrzucamy więcej kardamonu.
Ryż gotujemy na najmniejszym ogniu pod przykryciem do momentu aż woda zostanie wchłonięta przez ryż prawie całkowicie. Woda ma tylko prześwitywać między ziarnami ryżu. Trzeba zamieszać łyżką, aby sprawdzić, ryż nie powinien pływać w wodzie, a być na pół ugotowany. U mnie ryż zagotował się w 10 minucie. Od momentu zagotowania gotuję ryż 15 minut. Wtedy osiąga się właściwy poziom wody.
Wyłączamy ogień i trzymamy ryż pod przykryciem kolejne 15 minut. Można nawet nakryć garnek ściereczką, aby trzymać ciepło. Po tym czasie ryż jest gotowy do serwowania. Nakładamy go delikatnie do filiżanki, lekko przyciskamy łyżką i odwracamy na talerzu do góry dnem. Z podanej ilości ryżu wyszło 210 g ryżu, czyli spora porcja.