Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeśli chcecie ugotować ryż, aby wyglądał pięknie na talerzu, a jednocześnie był ugotowany tak jak w restauracji bez użycia garnka do gotowania ryżu, mój przepis będzie idealnym rozwiązaniem. Jest sprawdzony i można na nim polegać. Minimum wysiłku, maximum efektu. Warto wprowadzić ryż dziki do jadłospisu, bo ma większą zawartość białka i błonnika niż ryż biały, poza tym zawiera antocyjan, który opóźnia starzenie, chroni przed nowotworami i miażdżycą. Zawiera miedź oraz cynk w sporej ilości.
...owsiane, najlepsze. Wystarczy dosłownie kilka chwil i mamy pyszne ciastec...
Odsłon: 536
Smaczna, szybka w wykonaniu przystawka na imprezy i spotkania towarzyskie.
Odsłon: 235
Zdrowe, smaczne, proste w wykonaniu, pasujące smakiem prawie do każdego mięs...
Odsłon: 104
Kto nie lubi gulaszu z wieprzowego lub wołowego? Chyba każdy oprócz wegetaria...
Odsłon: 66
Oponki z frytkownicy beztłuszczowej smakują tak samo dobrze jak zwykłe pączki...
Odsłon: 12486
...owsiane, najlepsze. Wystarczy dosłownie kilka chwil i mamy pyszne ciastec...
Odsłon: 536
Smaczna, szybka w wykonaniu przystawka na imprezy i spotkania towarzyskie.
Odsłon: 235
Zdrowe, smaczne, proste w wykonaniu, pasujące smakiem prawie do każdego mięs...
Odsłon: 104
Kto nie lubi gulaszu z wieprzowego lub wołowego? Chyba każdy oprócz wegetaria...
Odsłon: 66
Oponki z frytkownicy beztłuszczowej smakują tak samo dobrze jak zwykłe pączki...
Odsłon: 12486
Składniki
Odmierzamy ryż w naczyniu, które będzie nam służyło do ustalenia proporcji wody do ryżu. U mnie to była filiżanka do tureckiej kawy, w której mieściło się 60 g ryżu. Jeśli wybierzecie sobie jakiekolwiek naczynie, tym samym naczyniem trzeba będzie odmierzyć 3 razy tyle wody co ryżu, czyli proporcja 1:3 ( 1 miarka ryżu, 3 miarki wody)
Ryż płuczemy pod bieżącą wodą przez około 30 sekund na sitku.
Sypiemy ryż do garnka i zalewamy potrójną ilością zimnej wody w stosunku do ryżu. Wrzucamy ziarno kardamonu. Jeśli robimy ryż dla większej ilości osób, wrzucamy więcej kardamonu.
Ryż gotujemy na najmniejszym ogniu pod przykryciem do momentu aż woda zostanie wchłonięta przez ryż prawie całkowicie. Woda ma tylko prześwitywać między ziarnami ryżu. Trzeba zamieszać łyżką, aby sprawdzić, ryż nie powinien pływać w wodzie, a być na pół ugotowany. U mnie ryż zagotował się w 10 minucie. Od momentu zagotowania gotuję ryż 15 minut. Wtedy osiąga się właściwy poziom wody.
Wyłączamy ogień i trzymamy ryż pod przykryciem kolejne 15 minut. Można nawet nakryć garnek ściereczką, aby trzymać ciepło. Po tym czasie ryż jest gotowy do serwowania. Nakładamy go delikatnie do filiżanki, lekko przyciskamy łyżką i odwracamy na talerzu do góry dnem. Z podanej ilości ryżu wyszło 210 g ryżu, czyli spora porcja.