Do góry

Dodatki Przepis na:

Kabanosy wieprzowe.

Kabanosy wieprzowe.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1811 Ocena: 29293

Dodano:

Odsłon: 1587

Bardzo smaczne swojskie kabanosy zrobione z mięsa z szynki wieprzowej i łopatki. Wędzone na zrębkach olcha/buk. Podany przepis jest na wykonanie 1 kilograma kabanosów.

Składniki

  • Surowiec na 1 kg kabanosów:
  • chude mięso z szynki 40 dag
  • mięso z łopatki lub z karczku 60 dag
  • Przyprawy:
  • peklosól 20 g /kg
  • pieprz czarny 1,5g /kg
  • cukier 2g /kg
  • gałka muszkatołowa 0,5g /kg
  • kminek mielony – 0,5g /kg
  • czosnek świeży 1g /kg
  • jelita baranie rozmiar 22-24
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Kabanosy wieprzowe.

Przygotowanie

  1. Mięsa kroimy w kostkę 4x4 cm. Mięso z szynki i z łopatki lub karczku peklujemy osobno. Kostki mięsa nacieramy w peklosoli i umieszczamy w osobnych pojemnikach. Pojemniki wstawiamy do lodówki i peklujemy 3 doby to jest 72 godziny. Po procesie peklowania mięso z szynki rozdrabniamy przez sitko 8 mm a mięso z łopatki lub karczku przez sitko 5 mm. Do rozdrobnionych mięs dodajemy wszystkie przyprawy i całość mieszamy, nie wyrabiamy jak do innych kiełbas. Gotowym farszem nadziewamy ścisło baranie jelita, wcześniej wymoczone w zimnej wodzie. Napełnione jelita wieszamy na kiju odkręcając kawałki takie po 30 cm. Osadzamy w temperaturze pokojowej około 60 minut, osuszamy w wędzarni. Wędzimy w temperaturze 50 - 55 stopni Celsjusza do uzyskania odpowiedniego koloru, około godziny. Dopiekamy w temperaturze 80-90 stopni Celsjusza przez około 20 minut do osiągnięcia wewnątrz kabanosa temperatury 68-70 stopni. Kabanosy podsuszamy w temperaturze 12-18 stopni przez 5-7 dni.

    Smacznego !!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

wmk 18 sierpnia Smakowicie wyglądają. Polecałbym jednak peklowanie do 48 godzin i po tym czasie wyrabianie mięsa z przyprawami przed mieleniem. Nie po mieleniu, bo będzie się wytwarzał klej i nie będą robiły pyk przyłamaniu.

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń