Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo smaczne swojskie kabanosy zrobione z mięsa z szynki wieprzowej i łopatki. Wędzone na zrębkach olcha/buk. Podany przepis jest na wykonanie 1 kilograma kabanosów.
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22659
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 15003
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4770
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44910
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 667
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 738
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22659
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 15003
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4770
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44910
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 667
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 738
Składniki
Mięsa kroimy w kostkę 4x4 cm. Mięso z szynki i z łopatki lub karczku peklujemy osobno. Kostki mięsa nacieramy w peklosoli i umieszczamy w osobnych pojemnikach. Pojemniki wstawiamy do lodówki i peklujemy 3 doby to jest 72 godziny. Po procesie peklowania mięso z szynki rozdrabniamy przez sitko 8 mm a mięso z łopatki lub karczku przez sitko 5 mm. Do rozdrobnionych mięs dodajemy wszystkie przyprawy i całość mieszamy, nie wyrabiamy jak do innych kiełbas. Gotowym farszem nadziewamy ścisło baranie jelita, wcześniej wymoczone w zimnej wodzie. Napełnione jelita wieszamy na kiju odkręcając kawałki takie po 30 cm. Osadzamy w temperaturze pokojowej około 60 minut, osuszamy w wędzarni. Wędzimy w temperaturze 50 - 55 stopni Celsjusza do uzyskania odpowiedniego koloru, około godziny. Dopiekamy w temperaturze 80-90 stopni Celsjusza przez około 20 minut do osiągnięcia wewnątrz kabanosa temperatury 68-70 stopni. Kabanosy podsuszamy w temperaturze 12-18 stopni przez 5-7 dni. Smacznego !!!