Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem, który urozmaici Wasz obiad: kalafiorem zapiekanym w sosie serowym. Kalafior wychodzi mięciutki, o idealnej konsystencji. Wyrazisty sos nie tylko nadaje całości smaku, ale też tworzy wraz z bułką tartą chrupiącą skórkę, która przyjemnie przełamuje teksturę całości. Bardzo prosta i szybka w przygotowaniu rzecz, która sprawdza się i jako dodatek do mięs, i jako samodzielny posiłek.
naczynie żaroodporne 20 x 30 cm
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19848
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 483
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 488
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6898
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1242914
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19848
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 483
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 488
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6898
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1242914
Składniki
Opłucz jedną średnią główkę kalafiora i usuń zielone części. Oddziel poszczególne różyczki od łodygi i pokrój je w kawałki wielkości jednego kęsa.
Kalafiora przełóż do wrzącej, osolonej wody i gotuj go pod przykryciem. Garnek zdejmij z ognia po pięciu minutach i przełóż kalafiora na durszlak, żeby odparowała woda.
W średniej wielkości rondelku rozpuść 30 g masła. Na gorący tłuszcz wyłóż 30 g mąki pszennej i podsmaż ją na średnio niskim ogniu przez około dwie – trzy minuty, aż straci surowość i zacznie uwalniać przyjemny, lekko orzechowy zapach. Nie przerywaj przy tym mieszania. Kiedy mąka uwolni aromat, zmniejsz grzanie pod garnkiem na niskie i dodaj w dwóch partiach 500 ml mleka. Dokładnie mieszaj zawartość garnka do uzyskania jednolitego płynu, bez grudek. Po dodaniu całego mleka ponownie zwiększ grzanie na średnie i gotuj całość przez kilka minut, stale mieszając, aż sos trochę zgęstnieje.
Wyłącz grzanie pod garnkiem i dodaj do sosu 120 g sera oraz łyżkę musztardy Dijon. Krótko wymieszaj sos do całkowitego rozpuszczenia serów i dopraw go do smaku solą oraz mielonym czarnym pieprzem.
Przełóż kalafiora do natłuszczonego naczynia żaroodpornego i rozprowadź go w miarę równą warstwą po całej powierzchni. Na warzywa wylej przygotowany przed chwilą sos serowy. Posyp wszystko łyżką bułki tartej.
Tak przygotowanego kalafiora wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza, w funkcji góra dół, na 15 – 20 minut, tylko do chwili, aż góra lekko się zarumieni, a sos zacznie się gotować. Nie przeciągaj pieczenia dłużej; jeśli kalafior spędzi w piekarniku za dużo czasu, może podejść wodą.
Po 20 minutach wyjmij naczynie z piekarnika i odstaw do przestudzenia na około 10 minut. Udekoruj kalafiora odrobiną świeżej pietruszki.
Smacznego!