Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kalarepki to kolejny cud letniego sezonu. Myślę, że jest to niedocenione warzywo, a fajnie przygotowane smakuje bardzo dobrze. :) Jest pełna dobra dla naszego organizmu. Tak przygotowana może być jarzynką do obiadu lub osobnym daniem na kolację. Polecam spróbować. ;)
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8336
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1213
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10072
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4606
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 644
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8336
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1213
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10072
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4606
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 644
Składniki
Zagotować wodę w średnim garnku. Odkroić liście. Kalarepki obrać, umyć. Liście również, ponieważ możemy wykorzystać je do potrawy. Bulwy wraz z liśćmi pokroić i zagotować w wodzie wraz z dodatkiem soku z cytryny. Gotowałam kalarepki wkładając je do durszlaka zanurzonego w garnku. Tak łatwiej jest je później odsączyć. Blanszować przez 5 minut.
Odlać z garnka wodę tak, żeby zostało ok dwóch chochel. Wsypać do wody kalarepki. Przyprawić solą, pieprzem oraz cukrem. Dodać śmietanę, wymieszać. Przyprawić natką, lubczykiem oraz gałką muszkatołową. Wymieszać. Czas gotowania zależy od tego jakie lubimy warzywa. Ja lubię aldente. Podczas gotowania polecam próbować i dusić do czasu, aż będzie nam najbardziej smakować. :) Smacznego! :)