Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kalarepki to kolejny cud letniego sezonu. Myślę, że jest to niedocenione warzywo, a fajnie przygotowane smakuje bardzo dobrze. :) Jest pełna dobra dla naszego organizmu. Tak przygotowana może być jarzynką do obiadu lub osobnym daniem na kolację. Polecam spróbować. ;)
Na pożegnanie lata proponuję bardzo świeży i oryginalny sernik z rzodkiewek....
Odsłon: 21
Syrop z owoców pigwowca można dodawać zimą do herbaty zamiast drogich cytryn....
Odsłon: 19136
Ciasto francuskie ze śliwkami nawiązuje do klasycznych, francuskich wypieków...
Odsłon: 950
Na pożegnanie lata proponuję bardzo świeży i oryginalny sernik z rzodkiewek....
Odsłon: 21
Syrop z owoców pigwowca można dodawać zimą do herbaty zamiast drogich cytryn....
Odsłon: 19136
Ciasto francuskie ze śliwkami nawiązuje do klasycznych, francuskich wypieków...
Odsłon: 950
Składniki
Zagotować wodę w średnim garnku. Odkroić liście. Kalarepki obrać, umyć. Liście również, ponieważ możemy wykorzystać je do potrawy. Bulwy wraz z liśćmi pokroić i zagotować w wodzie wraz z dodatkiem soku z cytryny. Gotowałam kalarepki wkładając je do durszlaka zanurzonego w garnku. Tak łatwiej jest je później odsączyć. Blanszować przez 5 minut.
Odlać z garnka wodę tak, żeby zostało ok dwóch chochel. Wsypać do wody kalarepki. Przyprawić solą, pieprzem oraz cukrem. Dodać śmietanę, wymieszać. Przyprawić natką, lubczykiem oraz gałką muszkatołową. Wymieszać. Czas gotowania zależy od tego jakie lubimy warzywa. Ja lubię aldente. Podczas gotowania polecam próbować i dusić do czasu, aż będzie nam najbardziej smakować. :) Smacznego! :)